SVT Sports enkät visar att det finns en hel del matchfixning i svensk fotboll. Foto: SVT/TT

Unik enkät: Så vanligt är matchfixning inom svensk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Minst 17 fotbollspelare i Sveriges tre högsta herrligor har fått erbjudande om att fixa matcher. Det uppger de själva i en unik enkät från SVT Sport till spelarna i allsvenskan, superettan och ettan.

Minst 73 spelare känner till fixade matcher, som inte har rapporterats om i media och minst 82 spelare har spelat matcher som de misstänker har varit uppgjorda på förhand.

– Jätteallvarligt, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Det kanske mest kända exemplet på ett försök till en fixad match är den inställda matchen mellan AIK och IFK Göteborg för tre år sedan. En tidigare AIK-spelare kontaktade målvakten i AIK och försökte få honom att lägga sig i matchen. Händelsen polisanmäldes och den före detta AIK-spelaren dömdes sedan i hovrätten för mutbrott.

SVT Sports enkät visar att matchen mellan AIK och IFK Göteborg inte är den enda matchen där något liknande inträffat på elitnivå. Enkäten, som skickades ut till samtliga spelare i allsvenskan, superettan och ettan, visar att matchfixning finns på allvar i svensk fotboll – och att den gör det hela vägen upp till den absoluta eliten.

Matchfixning

I enkäten uppger 17 av de 619 svarande spelarna att de blivit kontaktade av nån som velat ha hjälp med att fixa en match.

Dokumentär i SVT Play: Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll

73 känner till fixade matcher

82 spelare uppger att de har spelat matcher som de misstänker var uppgjorda på förhand.

73 spelare känner till någon eller några matcher som varit fixade, som det inte har rapporterats om i media och 92 spelare (nästan 15 procent av de svarande) uppger att de hört lagkamrater prata om fixade matcher.

– 15 procent är en väldigt hög siffra. Det är viktigt att man känner till de regler som finns i vårt regelverk, att man har en anmälningsskyldighet och inte bara kan straffas om man fixar matcher själv, utan även om det är så att man inte kommer fram och berättar om det man känner till, säger Johan Claesson, som är integrity officer på Svenska Fotbollförbundet, och därmed ansvarig för matchfixningsarbetet på förbundet.

– Man måste ta sitt ansvar och lätta på locket på den tystnadskultur som till viss del tyvärr finns.

Hur stort problem är just tystnadskulturen, att man inte vågar prata om det man vet?

– Det är ett väldigt stort problem. Det märker både vi, när vi försöker utreda matcher, och polisen. Där har vi ett arbete att göra, vi måste få spelarna att förstå att man inte kan hålla varandra om ryggen när det gäller de här sakerna. Det är ett oerhört allvarligt ämne som gäller fotbollens identitet.

– Utan rena matcher så förstörs idrotten i stort. Där måste alla dra sitt strå till stacken för att motverka det.

DOKUMENTÄR: Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll

”Lägger ett par miljoner”

Svenska Fotbollförbundet utredde 47 matcher i fjol, som de misstänkte var fixade. Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på förbundet, berättar att de tar situationen på allvar.

– Vi får lägga ett par miljoner om året i resurser på att försöka motverka det här. Vi har 2,5-3 tjänster som jobbar med utredningsarbete av olika slag. Det är kontakter med poliser, åklagare och myndigheter. Vi jobbar också ihop inom Europa med hjälp av Uefa, där man bevakar och identifierar olika oddsrörelser som sker på marknaden, säger Sjöstrand som efterlyser hjälp från andra för att komma till rätta med problemen:

– Framför allt så behöver vi en spellagstiftning och föreskrifter som säkerställer det vi har blivit lovade. För i dag är det ju hur liberalt som helst, allt är ju tillåtet att spela på och det tycker vi är både oansvarigt, oacceptabelt och direkt felaktigt att man tillåter.

”Mycket mer att göra”

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som leder polisens ”Aktionsgrupp Idrott”, som arbetar mot idrottsrelaterad brottslighet, berättar att han trots de mörka siffrorna ser att både Svenska Fotbollförbundet och polisen arbetar bättre nu än förut.

– Det finns väldigt mycket mer att göra, men vi ser en stor förändring mot tidigare. För några år sedan gjorde polisen och idrotten i stort sett ingenting. Men nu prioriterar vi det sen några år tillbaka, och idrotten prioriterar det, säger han, och fortsätter:

– Vi är på väg åt rätt håll, helt klart. Vi har gjort det väldigt mycket jobbigare för de kriminella nätverken att pyssla med det här. Vi upptäcker många fler fall och har fler utredningar. Men vi tror att vi försvårar och har gjort det väldigt mycket svårare för dem.

Se hela reportaget här:

Resultatet från SVT Sports enkät

Har du någon gång blivit kontaktad av någon som velat att du ska hjälpa till att fixa en match?

Ja: 17.

Nej: 602.

Har du någon gång spelat en match som du misstänkt varit fixad?

Ja: 82.

Nej: 535.

Har du hört någon lagkamrat prata om någon match som de varit med om har varit fixad?

Ja: 92.

Nej: 525.

Känner du till någon/några matcher som blivit fixad (ej matcher som det har rapporterats om i media?)

Ja: 73.

Nej: 545.

Har du någon gång spelat på din egen match?

Ja: 39.

Nej: 578.

Känner du någon som spelat på sin sin egen match under det senaste året?

Ja: 75.

Nej: 543.

Anser du att matchfixning är ett problem inom svensk fotboll?

Ja: 240.

Nej: 77.

Vet ej: 293.

Totalt svarade 619 av 1 533 spelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet