Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ni är är en skam för världen” Foto: Twitter/TT

Unitedspelarens ilska mot sin egen regering

Uppdaterad
Publicerad

Polisbrutaliteten i Nigeria som förorsakar stora protester i landet just nu uppmärksammas nu även av flera fotbollsprofiler. Efter gårdagens seger mot PSG med 2-1 valde Manchester Uniteds Odion Ighalo att i en video gjord på planen att vädja till världens regeringar att göra något åt situationen i hemlandet.

Säkerhetsstyrkor har skjutit ihjäl flera demonstranter i storstaden Lagos i Nigeria, uppger Amnesty International. Det är ännu oklart hur många som dödats. Enligt flera vittnesuppgifter sköt soldater in en folkmassa i distriktet Lekki.

Ett permanent utegångsförbud har utfärdats på obestämd tid i hela delstaten Lagos för att stoppa de protester mot polisvåld som vuxit sig stora den senaste veckan.

Redan i helgen så visade Napolis anfallare Victor Osimhen sitt stöd åt befolkningen i hemlandet Nigeria. Han visade upp en t-shirt med budskapet #EndPoliceBrutalityInNigeria.

Victor Osimhen visar upp tröja i samband med serie-A match

”Kan inte vara tyst”

Och i går kväll ställde sig alltså Manchester Uniteds Odion Ighalo på planen och talade in ett budskap i en video. Han sade bland annat:

”Jag är inte en kille som brukar prata om politik men jag kan inte vara tyst om det som händer hemma i Nigeria”

Han fortsatte:

”Jag skulle vilja säga att regeringen är en skam för världen, att döda sina egna medborgare, att sända militär ut på gatrorna för att döda obeväpnade demonstranter  som protesterar för sina rättigheter. Det finns ingen anledning till det”

Tusentals nigerianer har demonstrerat för att kräva ett slut på polisbrutalitet i det västafrikanska landet. Beslutet att upplösa den övergreppsanklagade specialstyrkan Sars den 11 oktober har inte stillat demonstranternas missnöje.

KLIPP: Drömstart för Manchester United i CL

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marcus Rashford jublar efter sitt 2–1-mål mot PSG Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer