Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chattkonversationer från polisens förundersökning visar att allting var planerat in i minsta detalj – och att spelarna i AIK varnades på förhand. Foto: Discovery+ /Polisens förundersökning

Upploppet under derbyt Djurgården-AIK planerades i hemlig chatt

Uppdaterad
Publicerad

Chattkonversationerna avslöjar hur männen planerade och koordinerade upploppet under Stockholmsderbyt – och att AIK-spelarna varnats om vad som väntade.

“Morgondagen kommer sluta på två sätt, paradis eller helvete”, skrev supportrarna i gruppchatten.

Se chattkonversationen inför skandalderbyt i klippet i toppen av artikeln.

Filmer och bilder från Tele2 arena visar hur de inblandade skapade en rökridå med hjälp av bengaler – och med skydd av ett svart skynke på läktaren bytte om till uniforma overaller.

Nu har 16 personer, 15 män och en kvinna, åtalats för skandalscenerna under Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK den 28 maj förra året.

Planerades i detalj

Fem av männen åtalas för anstiftan till våldsamt upplopp. Dagarna innan derbyt ska de ha planerat genomförandet in i minsta detalj i gruppchattar på Telegram.

”Gör dif 1-0 kommer en banger att smällas av i varningssyfte. Skulle dif göra 2-0 kommer vi bryta matchen”, står det bland annat i ett meddelande med instruktioner som ingår i förundersökningen.

Och det var sedan just när Djurgården gjorde 1-0 som skandalscener utspelade sig. Det står också att ”spelarna har fått klara instruktioner om vad som gäller”.

Under matchen misstänks männen ha gett signaler som inledde upploppet och instruerat maskerade personer att kasta in bengaler på planen.

Stora materiella skador

Under utredningen har polisen gjort ett stort antal husrannsakningar för att matcha skor och andra kläder mot individer som förekommer i videomaterial från Tele2 arena.

Flera ordningsvakter fick uppsöka vård för sina skador efter händelsen.

De materiella skadorna efter upploppet ska ha uppgått till drygt en halv miljon kronor, enligt en faktura från arenaoperatören. Bland annat förstördes 36 stolar och 183 ryggstöd.

“Gick fan bra i går”, skriver en av männen i gruppchatten dagen efter derbyt.

Matchen slutade 1-0 till Djurgården.

Här är några av de misstänkta

Man, 36 år: Åtalad för anstiftan till våldsamt upplopp. Dömdes nyligen för hot mot tjänsteman som inträffade inför ett derby mellan AIK och Hammarby i september förra året. Även dömd för brott mot ordningslagen i samband med en match i Degerfors förra året.

Man, 36 år: Åtalad för våldsamt upplopp samt försök till våld mot tjänsteman. Förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret sedan 2004. Dömd för flera vålds- och narkotikabrott de senaste åren.

Man, 43 år: Åtalad för våldsamt upplopp samt våld mot tjänsteman. Dömdes för narkotikabrott och överträdelse av tillträdesförbud för tio år sedan.

Man, 28 år: Har tidigare haft tillträdesförbud efter en match 2018. Även dömd för olaga hot för snart tio år sedan.

Man, 30 år: Åtalad för våldsamt upplopp. Dömd för våldsamt upplopp som inträffade i samband med en match mellan AIK och Djurgården 2017. Meddelades i samband med detta tillträdesförbud.

Man, 28 år: Åtalad för våldsamt upplopp samt våld mot tjänsteman. Åtalades misstänkt för våldsamt upplopp efter ett Stockholmsderby 2018, men friades. Har tidigare haft tillträdesförbud. Tidigare dömd för bland annat misshandel och brott mot knivlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.