Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kaosscenerna under derbyt mellan Djurgården-AIK i maj 2023. Foto: Bildbyrån

16 personer åtalas efter skandalderbyt Djurgården-AIK förra året

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets derby mellan Djurgården och AIK slutade med kaotiska scener. Nu har åtal väckts mot 16 personer.

– I efterhand har vi kunnat se att allt var regisserat. Det var ingen spontanitet, säger Linus Åkerblom, utredningsledare på polisen.

Det var under förra årets Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena som matchen avbröts efter kaotiska scener på läktarna.

Bland annat kastades pyroteknik och stolar samtidigt som maskerade personer tog sig in på planen.

Nu väcks åtal mot 16 personer.

– Det är viktigt att de individer som begår ordningsstörande brott på läktarna lagförs och att de stängs av från att gå på fotboll, säger kammaråklagare Simon Pittuco i ett pressmeddelande.

Elva personer åtalas för delaktighet i våldsamt upplopp och fem personer åtalas för anstiftan till våldsamt upplopp.

Granskat chattkonversationer

Polisen har gått igenom stora mängder filmmaterial samt chattkonversationer – som ska visa att upploppet var planerat i förväg.

– I utredningen har vi kunnat se att anstiftarna har använt telefoner för att koordinera förloppen. Först har man haft ett planeringsstadium med olika scenarier beroende på hur matchen går. I efterhand har vi kunnat se att allt var regisserat. Det var ingen spontanitet, säger Linus Åkerblom, utredningsledare lokalpolisområde Globen, i ett uttalande.

Redan inför matchen hade polisen fått ”oroväckande indikationer” om att något var på gång.

– Polisen hade förberett sig väl inför genomförandet men vi hade inte förutsett den extrema omfattningen av våldsamheterna, säger Tobias Lövström, chef för lokalpolisområde Globen.

Alla åtalade har fått tillträdesförbud på mellan 18 och 24 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.