Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurgården ledde med 1–0 när det utbröt ett storbråk på planen och bangers och bengaler regnade in från läktaren. Foto: Bildbyrån

Efter skandalderbyt – AIK hoppas på ändrad lagstiftning

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två veckor har gått sedan skandalderbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena.

Beskedet: Inga skyldiga personer har hittats.

– Vi är bakbundna, säger AIK:s säkerhetsansvarige Henrik Koch till TV4:s Fotbollskanalen.

Derbyt fick avbrytas efter att bengaler kastats in från AIK-sektionen. Dessutom ekade smällar från bangers. Maskerade personer försökte även ta sig in på planen.

Polis konfronterade huliganerna där det även blev handgemäng. Efter mer än en timmas avbrott – och när mer än halva AIK-sektionen var tömd – spelades matchen klart.

AIK har sedan dess arbetat med att identifiera personerna men det har inte resulterat i några avstängningar.

– AIK Fotboll har inte haft tillgång till materialet från övervakningskamerorna. Och tv-bilderna som finns tillgängliga för allmänheten har inte hjälpt till, säger klubbens säkerhetsansvarige Henrik Koch till TV4:s Fotbollskanalen.

– Att de skyldiga personerna inte kan ställas till svars är både synd och tråkigt. Samhället är byggt på att man ska ställas till svars när man begår brott.

Av GDPR-skäl får inte arenaägaren (i det här fallet SGA Fastigheter) lämna ut videomaterialet till fotbollsklubbarna.

– Vi är bakbundna. Jag hoppas att Svenska fotbollförbundet sitter i möten och försöker hjälpa oss att komma till rätta när det gäller lagstiftningen, så att vi kan komma åt alla filmer, säger Koch. 

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och idrottsminister Jacob Forssmed (KD) har tidigare öppnat för att se över en lagändring, som kan ge de allsvenska klubbarna tillgång till allt videomaterial från arenorna.

Polisen inledde en förundersökning om våldsamt upplopp efter derbyt.

Djurgården vann matchen med 1–0.

KLIPP: Därför stoppas klubbarnas jakt på huliganer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Moa Beranders om allsvenska klubbarnas jakt på huliganer. Foto: Polisen/SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.