Spanska landslaget efter kvartsfinalförlusten mot England i somras. Arkivbild. Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Uppror i spanska landslaget – kräver avgång

Uppdaterad
Publicerad

Det råder kaos i Spaniens damlandslag i fotboll. 15 spelare kräver att förbundskaptenen avgår, med hot om att annars inte spela. Fotbollsförbundet kräver däremot att spelarna ber om ursäkt.

Spanska fotbollsförbundet meddelar att identiska mejl från 15 spelare har kommit in där de hotar att sluta i landslaget om inte förbundskaptenen Jorge Vilda får sparken, rapporterar flera medier.

Enligt nyhetsbyrån Reuters källor är spelarna missnöjda med stämningen i omklädningsrummet, hur Vilda hanterar skador, hans träningspass och hur han väljer ut spelarna.

Enligt fotbollsförbundet hänvisar de aktuella spelarna till att den nuvarande situationen påverkar deras psykiska välbefinnande och mående. Förbundet kommer dock inte gå spelarna till mötes, eftersom man anser att beslut gällande rollen som förbundskapten och tränarstaben ligger utanför spelarnas makt.

Man har fullt förtroende för Vilda, och noterar i stället att det är allvarligt att inte dyka upp när man kallas till landslaget, vilket kan leda till flera års avstängning.

Förbundet ska dock inte straffa spelarna, men uppger att de som mejlat bara får komma tillbaka till landslaget om de ”erkänner sina misstag och ber om förlåtelse”.

”Det här är mer än en idrottsfråga, det är en fråga om värdighet”, uppger fotbollsförbundet.

MER FOTBOLL: Häcken förlorade mot PSG i Champions League-kvalet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
PSG avgjorde sent mot Häcken. Anna Sandberg till höger. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.