Uppsala åker ur damallsvenskan efter Rosengårds kross

Uppsala åker ur damallsvenskan i år. Guldjagande Rosengård hade inga problem att vinna på hemmaplan och 5-1 innebär att Uppsala får börja om i elitettan 2021.

Läget har sett minst sagt prekärt ut länge för Uppsala, och under söndagen blev det definitvt: de spelar i elitettan nästa år.

Borta mot Rosengård lyckades de visserligen hålla 0-0 i halvtid, men i andra rasslade målen in. Jelena Cankovic och Mimmi Larsson gjorde 1-0 och 2-0 innan Uppsala reducerade minuten efter genom Beata Olsson.

Anna Anvegård och Nathalie Björn satte sedan 3-1 och 4-1 på två minuter och matchen var avgjord. Cankovic satte slutresultatet 5-1 på nick på övertid, hennes andra mål för dagen.

Bennison tillbaka

I den 73:e minuten bytte Rosengård in sin 18-åriga talang Hanna Bennison, som varit borta i 2,5 månad på grund av skada och covid-19.

För Rosengård innebär vinsten att chansen på SM-guld fortsatt finns kvar, även om läget ser tufft ut.

Med två omgångar kvar är de fyra poäng bakom Göteborg, som inte hade några problem att slå Växjö med 3-0.

– Nu är det bara två matcher kvar så det är bara ge järnet och ta de poäng som finns att hämta, säger Rosengårds Nathalie Björn till SVT Sport.

Hon menar att landslagsuppehållet kom lägligt efter en tyngre period för Rosengård.

– Det var skönt att få ett litet brejk efter den perioden som var, och komma hem nu och bara producera.