Umeå IK jublar. Arkiv. Foto: Bildbyrån

Umeå IK tillbaka i damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Umeå IK är tillbaka i damallsvenskan. Efter 2-0 borta mot Uppsala fick bara inte AIK vända och vinna i derbyt mot Hammarby för att den gamla storklubben skulle säkra avancemanget. Det gjorde de inte och Umeå kan en timme efter slutsignalen i Uppsala konstatera att man är tillbaka i finrummet.

– Det känns så himla bra. Vi hade en treårsplan från att vi åkte ned och detta är tredje året, säger 1-0-målskytten Sanna Kullberg till SVT Sport.

När Umeå och Kristianstad spelade 1-1 i den sista omgången 2016 var degraderingen ett faktum. 2000-talets stormakt skulle för första gången på 18 år inte spela i den högsta serien.

En ordentlig omorganisation och tre år senare står man nu på tröskeln till finrummet igen.

Då gav en ovan målskytt Umeå en drömstart efter tio minuter. 

– Jag fick ingen markering på hörnan. Fick en bra boll, satte dit huvudet och den gick in, säger Sanna Kullberg till SVT Sport.

Mittbackens första mål för året kom lägligt.

Lagkaptenen: ”Håller damallsvensk klass”

Lagkaptenen Fanny Hjelm-Rönnlund satte 2-0 när 20 minuter återstod av matchen. Tabelltrean Uppsala kunde inte hämta sig efter det och fick räkna in en tung förlust i kampen om de två direktplatserna till högstaserien.

Håller ni damallsvensk klass?

– Ja, det tycker jag. Vi har en bra grund som vi har byggt upp under tre år. Med några spetsförvärv så kan vi etablera oss i damallsvenskan, säger Fanny Hjelm-Rönnlund.

Hammarby höll undan i derbyt – kan också gå upp

Samtidigt i Stockholm gav Emilia Larsson tabelltvåan Hammarby ledningen i derbyt mot AIK. Så länge de inte skulle vända och vinna så kunde tabellfyran AIK inte komma ikapp Umeå som i och med det säkrar en topp två-placering. AIK kvitterade i den 72:a minuten men Emma Jansson och Hammarby replikerade direkt. 2-1 blev också slutresultatet i Stockholm.

Två omgångar återstår för topplagen i Elitettan. Hammarby kan säkra avancemang i nästa omgång mot BP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.