USA:s spelare Megan Rapinoe och Carli Lloyd. Foto: Bildbyrån

Snart lika löner mellan dam- och herrspelare i USA

Uppdaterad
Publicerad

USA:s fotbollsförbund är väldigt nära det historiska avtalet som ger damerna lika lön som som herrarna.

Nu har avtalet godkänts preliminärt av rätten i Los Angeles.

”Rättens bedömning är att överenskommelsen är en rättvis och vettig lösning”, säger distriktsdomaren R. Gary Llausner i ett uttalande.

Kollektivavtalet är ett resultat av förhandlingar om jämställda löner som pågått sedan 2020 – och det fick på torsdagen ett preliminärt godkännande av den behandlande rätten i Los Angeles.

Avtalet, som blir det första i världen av sitt slag, ska bland annat innebära att damer och herrar får lika löner och att prispengar från VM delas lika.

I december i år ska avtalet, som sträcker sig fram till 2028, klubbas igenom officiellt, men det mesta tyder på att det går igenom.

”Rättens bedömning är att överenskommelsen är en rättvis och vettig lösning”, säger distriktsdomaren R. Gary Llausner i ett uttalande.

Konflikten sträcker sig tillbaka till 2016, då damlandslaget med stjärnor som bland andra Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn och Alex Morgan, började att kräva lika lön som herrarna. Under 2020 togs förbundet till och med till domstol, där man i februari i år kom till en uppgörelse och lade ned stämningen mot att spelarna skulle få dela på en kvarts miljard och dessutom få samma VM-bonus som herrarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Megan Rapinoe, Weston McKennie och Christian Pulisic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.