Foto: Bildbyrån

USA:s Hope Solo avslöjar OS-fusket mot Sverige

Publicerad

Hope Solo, den tidigare amerikanska landslagsmålvakten, fortsätter skapa rubriker efter att ha avslutat landslagskarriären. Nu avslöjar hon straffläggnings-fusket mot Sverige i OS 2016.

Tre år efter att Lisa Dahlqvist frälst Sverige i OS-kvartsfinalens straffläggning kommer nya uppgifter om jättedramat. Storfavoriten USA hade nämligen en utstuderad plan för att psyka de svenska straffskyttarna.

Förbundskapten Jill Ellis och målvaktstränaren förstörde stjärnmålvakten Hope Solos handskar för att hon skulle ”tvingas” byta mitt under straffläggningen och därmed sätta griller i huvudet på den svenska straffskytten.

– Jag ville inte göra det, jag var väldigt erfaren som målvakt och jag ville lita på mina instinkter, men våra tränare gjorde konstiga saker på den tiden, vi testade nytt, ny statistik, nya saker. Jag skulle ha sagt nej, jag skulle litat på mina instinkter och jag är ledsen över det, men tränarna fick mig att göra det och jag har skämts sedan dess, säger Hope Solo till Sportbladet.

Det hjälpte alltså inte. När Solo höll på och strulade med sina handskar, för att sedan byta till nya, började en totalt avslappnad Lisa Dahlqvist börja skratta i stället för att bli nervös av den långa väntan som uppstod.

– Du kan säga till henne (Lisa) att jag vet när jag såg henne att jag och hon visste att det var fel. Jag skämdes och jag önskar att jag aldrig hade gjort det, säger Solo till tidningen och påpekar att hon aldrig trodde på taktiken.

Inför torsdagens VM-möte nationerna emellan berättar USA:s Christen Press om strafförlusten mot Sverige i OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer