Jaelene Hinkle ses av många som USA:s bästa vänsterback. Foto: TT

USA:s känsliga ämne: Backen som valde Gud

Publicerad

Det finns en kontrovers i USA:s fotbollslandslag som få nämner.
Den handlar om en omskolad forward, om en 26-åring som inte är med. Och den handlar om Gud.

– Jag kan inte uttala mig om det, säger Crystal Dunn, USA:s vänsterback som egentligen inte är vänsterback.

Många anser att USA:s proffsliga NWSL:s bästa vänsterback heter Jaelene Hinkle. Hon är ordinarie i det regerande mästarlaget North Carolina Courage, har spelat varje minut den här säsongen och toppar assistligan.

Hon är en ytterback i världsklass. Så varför är 26-åringen inte med i fotbolls-VM?

De amerikanska journalisterna tycks sällan ta upp ämnet. Till viss del för att det har gått tre år sedan Hinkle senast spelade i landslaget.

Men också för att det är känsligt.

– Jag kan inte uttala mig om det, det är inte jag som är förbundskapten, säger klubbkamraten Crystal Dunn, USA:s förstaval som vänsterback i VM.

Djupt religiös

Sommaren 2017 togs Jaelene Hinkle ut till USA:s landskamper borta mot Sverige och Norge. Men hon följde aldrig med till Europa. Några dagar efter att USA hade meddelat att laget skulle spela med regnbågsfärgade siffror på ryggen, för att uppmärksamma Pridemånaden, hoppade Hinkle av samlingen.

Hon har sedan dess, i en av få intervjuer om händelsen, berättat att hon gav upp sin flickdröm, och att hon gjorde det av religiösa skäl.

– Jag kände att det inte var min uppgift att bära den där tröjan. Så jag gav mig själv tre dagar för att söka svar och för att be, för att bestämma vad Han rådde mig att göra i den här situationen. Jag visste att jag själsligt gjorde det rätta. Om jag aldrig blir uttagen i landslaget igen så är det bara en del av hans plan, och då är det okej, berättade den djupt troende Jaelene Hinkle i en intervju i programmet The 700 Club på den kristna tv-kanalen CBN förra året.

Förklaringen gjorde henne populär hos den kristna högern, mindre så bland fotbollsfans. Hon blev hårt kritiserad på sociala medier och under de följande bortamatcherna i ligan blev hon utbuad och fick se regnbågsflaggor vaja på läktarna. På planen verkar hon inte ha påverkats, och hon har fortsatt att prestera fotboll på toppnivå.

Alibiuttagning?

Förra sommaren såg hon ut att vara tillbaka i det landslag där både förbundskaptenen Jill Ellis och flera spelare är öppet homosexuella, tillika starka gayikoner. Hinkle blev uttagen till turneringen Tournament of Nations, men efter bara tre dagars träning gallrades två spelare bort. Hinkle var en av dem, och har inte fått chansen sedan dess. Ellis sade att beslutet var rent sportsligt grundat, men det finns de som tror att Hinkle bara togs ut från första början för att landslaget annars riskerade att bli stämt för diskriminering.

Extra delikat är det faktum att USA nu spelar VM, härnäst mot Sverige på torsdagen, utan en utpräglad vänsterback. Förstavalet Crystal Dunn är egentligen anfallsspelare och dessutom lagkamrat med Jaelene Hinkle i North Carolina.

– Jag spelar ju med henne där och tycker att det är en väldigt bra spelare. Men det är ett ämne som jag känner att jag är väldigt långt ifrån att kunna uttala mig om, säger Crystal Dunn om att Hinkle inte är med i truppen.

Fakta: Jaelene Hinkle

Visa

Född: 28 maj 1993 (26 år) i Denver, Colorado, USA.

Position: ytterback.

Klubb: North Carolina Courage (tidigare Western New York Flash).

Collegekarriär: Texas Tech Red Raiders (2011–2014).

A-landskamper/mål: 8/0.

Främsta meriter: NWSL-mästare två gånger (med North Carolina 2018, med Western New York 2016), två gånger vinnare av grundserien i NWSL med North Carolina (2018, 2017).

Källa: North Carolina Courage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer