Hammarbys ordförande Mattias Fri är emot ett eventuellt införande av VAR. Foto: SVT

VAR-frågan lyfts i distrikten – avslag i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

VAR-frågan har varit ett hett diskussionsämne i flera år.

På Stockholms Fotbollförbunds årsmöte lyftes frågan – och fick avslag.

Inom de närmsta veckorna kommer den även lyftas i Göteborg, Uppland, Västergötland och Östergötland.

AIK, Hammarby och Djurgården har gemensamt motionerat för att Stockholms Fotbollförbund ska motverka införandet av VAR i svensk fotboll.

Motionen fick avslag, till följd av en hätsk diskussion på mötet.

– Lyssna på oss storklubbar! Se till att vi får stopp på den här frågan nu. Vi som berörs vill inte ha VAR. Vi som ska betala för det vill inte ha VAR, säger Hammarbys ordförande Mattias Fri, enligt Expressen.

Ola Danhard, ledamot i BP:s styrelse, argumenterade mot motionen.

– Nu vill några klubbar stoppa den demokratiska processen innan det ens har hänt, säger han.

Flera förbund ska lyfta frågan

Stockholm är det första av flera förbund som kommer lyfta frågan på sitt årsmöte. Gais och Norrköping har lämnat in liknande motioner till Göteborgs respektive Östergötlands Fotbollförbund som den i Stockholm.

Sirius och Elfsborg har båda valt att till sina respektive distrikt motionera för att distriktet ska hålla samma linje i frågan om VAR som majoriteten av elitklubbarna gör.

Två av de största distrikten, Skåne och Småland, har inte motioner inlämnade till sina årsmöten. Malmö FF och Helsingborgs IF har båda beslut på att motverka VAR, medan Jönköpings Södra är enda Smålandsklubb som fattat beslut i frågan.

Utöver att representera klubbarna, både inom bredd och elit, är distrikten också företrädare för domare inom länet. I stort är domarrörelsen för införandet av VAR.

SÅ KOMMER ETT VAR-BESLUT FATTAS

VAR-frågan har diskuterats i många vändor inom svensk fotboll. Ännu finns inget beslut varken för eller emot att införa videoteknik som assistans till domarna.

Frågan kan som tidigast lyftas under Svenska Fotbollförbundets representantskap under hösten 2024. Där har följande parter rösträtt: Svenska Fotbollförbundet, distriktsförbunden, representanter från elitklubbar samt från elitföreningarna Svensk Elitfotboll och Elitfotboll dam.

Sedan tidigare har möjligheten till införande av VAR utretts av SvFF tillsammans med Sef, och en rapport lämnades under 2021.

Elitklubbarna som har årsmötesbeslut på att motverka införandet av VAR

AIK, Degerfors, Djurgården, Hammarby, IF Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping, IK Sirius, Malmö FF, Mjällby, Gais, Gefle, Gif Sundsvall, Helsingborg, Jönköpings Södra, Örebro, Örgryte.

Fotnot: Ingen elitklubb har beslut på att förespråka införandet av VAR i svensk fotboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.