Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se scenerna från matchen och intervjun med VSK:s klubbchef Patrik Lundstedt i spelaren ovan. Foto: Bildbyrån

VSK bekräftar flera åtgärder – efter skandalscenerna: ”Chockartad upplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

Västerås SK är fortfarande skakat efter skandalscenerna som utspelade sig mot Djurgården i lördags.

Flera åtgärder kommer att vidtas – bland annat större kapacitet på den tillfälliga ståplatsläktaren inför den allsvenska premiären.

– Alla parter i det här projektet är helt överens om att det här inte ska få hända en gång till, säger klubbchefen Patrik Lundstedt till SVT Sport.

Se scenerna från matchen och intervjun med VSK:s klubbchef Patrik Lundstedt i spelaren ovan.

Det var i lördagens träningsmatch mellan Västerås och Djurgården som skandalscener utspelade sig. Matchen bröts efter 70 minuter då supportrar brände pyroteknik och kastade bengaler.

– Det är fortfarande en smått chockartad upplevelse. Vi har passerat någon gräns. Det är så långt ifrån okej det kan bli, säger Västerås SK:s klubbchef Patrik Lundstedt.

”Det här ska inte få hända en gång till”

För att stävja liknande problem i framtiden ska bland annat visitationsarbetet ses över och en tillfällig ståplatsläktare för bortasupportrar vara färdigbyggd till den allsvenska premiären.

Tidigare har det rapporterats om att den inledningsvis ska rymma 500 personer och sedan på sikt 2 000 personer. Nu bekräftar Lundstedt att den nya läktaren kommer ta 2 000 redan från start.

– Det hoppas vi ska räcka långt. Vi vet ju att Stockholmslagen framför allt kommer med stor publik. Det är en rigorös säkerhet kring det som är planerad och den kommer att vara klar, det råder det inget tvivel om. Alla parter i det här projektet är helt överens om att det här inte ska få hända en gång till.

Polisen kritisk: ”Det är riktigt dåligt”

Henrik Isberg Törnros, operativ samordnare för idrottsrelaterad brottslighet på polisen är kritisk mot arenans nuvarande skick.

– Det är riktigt dåligt. Det är en arena som inte lämpar sig för elitfotboll som läget är nu. Arenan är inte bra utan en ny kortsida, säger han.

Men trots faciliteterna skyller han inte på Västerås SK.

– Ett 80-tal vill inte annat än att förstöra och då är det inte lätt för VSK. Jag lägger inte skulden på någon annan än på supportrarna. Det var ett bra beslut att matchen bröts, vi visar någonstans att nu räcker det.

Lista: Så ska arenan anpassas – 3 åtgärder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska Västerås SK anpassa arenan – kraven som måste uppfyllas Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.