Klubbarna hoppas få tillbaka supportrarna till arenorna snart. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Svårt för klubbarna om ny publikgräns sätts: ”Knepig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Inom två veckor ska regeringen komma med ett nytt besked kring publik på idrottsevenemang.

Det beslutet kan sätta klubbarna i en svår sits.

Hur ska de göra om 500 personer tillåts – trots att tusentals supportrar har säsongskort?

– Vi hamnar i en knepig situation om det blir ett väldigt lågt antal, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren.

Just nu tillåts max 50 personer på offentliga sammankomster i Sverige, vilket gör att i princip alla tävlingar och matcher just nu sker utan publik.

Efter påtryckningar från såväl idrotten som kultursverige har dock kulturminister Amanda Lind (MP) lovat att det ska komma ett nytt beslut i frågan inom två veckor. Ett beslut som skulle kunna innebära publik skulle dock – hur välkommet det än kommer att vara för klubbarnas ekonomi – kunna sätta klubbarna i en knepig sits. Hur ska de då fördela biljetterna? Framför allt när en del klubbar har tusentals säsongskort sålda?

– Vår utgångspunkt är att behandla all vår publik lika. Vi vill helst inte välja mellan de som går och tittar på Djurgården. Vi hamnar i en knepig situation om det blir ett väldigt lågt antal, säger Henrik Berggren till SVT Sport.

”Årskort ska vara prioriterade”

För Djurgårdens damer är saken helt annorlunda.

– För vårt damlag som spelar på Stadion kan 500 säkert funka jättebra att hantera. Vi måste ju tänka både på vårt damlag och vårt herrlag, säger Berggren.

Niclas Carlnén, vd i Malmö FF, är även han medveten om att det kan bli knepigt.

– Vi skulle försöka få in så många som möjligt som vi kan klara av utifrån de förutsättningarna som kommer att gälla. Kan vi få in 3 000, 6 000 eller 10 000 personer – och hitta ett bra system för det – vore det jättebra.

Vem ska få komma in?

– I första hand är det definitivt våra årskortsinnehavare. De som har årskort ska vara prioriterade. Sedan beror det på hur många det gäller. Jag ska inte säga att det blir enkelt. Men vi ska göra allt vad vi kan för att få det att fungera.

– Årskortsinnehavarna prioriteras, det gäller att se till så att alla får möjligheten. Det beror även på hur många matcher det finns kvar. Jag tror det är viktigt att det sker nu, att vi inte väntar för länge för att man måste involvera många i diskussionen. Om det är prioriterad får man ta ett så beslut så snabbt som möjligt.

”Är absolut värt”

För de damallsvenska klubbarna blir det inte alls lika svårt, då de allra flesta klubbarna har betydligt mycket mindre publik än herrarna, och man välkomnar ett beslut om publik, även om det blir ett fåtal.

– Det är absolut värt att ta in publik även om det bara är hälften så många som vi vill, säger Vittsjö GIK:s ordförande Erika Nilsson.

KLIPP: Se alla målen från allsvenskans tolfte omgång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.