Elin Rubensson fick en hårt nickad boll i bakhuvudet – och missar EM-kvalet på grund av en hjärnskakning Foto: Bildbyrån

”Visste inte vilket spelsystem vi spelade med”

Publicerad

I mötet med Vittsjö för två veckor sedan ådrog sig Elin Rubensson karriärens fjärde hjärnskakning.
– Till slut visste jag inte ens vilket spelsystem vi spelade med och då kände jag att det var dags att byta, säger Rubensson om smällen till SVT Sport.

Elin Rubensson missade EM-kvalmötena mot Ungern och Slovakien där Sverige vann komfortabelt i båda matcherna. Trots att landslaget har sin bas i Rubenssons nuvarande hemstad Göteborg så hann hon inte med att träffa sina blågula kompisar.

– Jag hade förhoppningar om att ansluta när dom kom hit, men jag tyckte det var för jobbigt att bara gå ut. I dag var jag nere på stan en timme och det blir jobbigt när det är mycket liv och rörelse, säger Rubensson till SVT Sport.. 

Hjärnskakningen som hon ådrog sig mot Vittsjö har satt sina spår – även om 26-åringen själv känner att det går framåt.

– Jag började må illa under matchen och var inte där. Jag snackade med Marcus (Lantz, tränare i Göteborg) och uppfattade inget av det han sa. Till slut visste jag inte vilket spelsystem vi hade och när jag började fundera på det kände jag att det var dags att gå av. Med facit i hand borde jag ha gått av tidigare, men det är inget som blev värre av att jag spelade vidare.

Maken tvingades lägga av

Hur svårt är det att bara vara hemma utan att göra något?

– I början var det bara att ligga i ett mörkt rum, men det är svårt när man är så sprittig i kroppen.

Elins make Filip Rubensson har också han spelat fotboll på elitnivå. Efter sex hjärnskakningar tvingades han att lägga av. 

– Ja, jag har ju en man där hemma som kan det här med hjärnskakningar och som varit ett jättestöd. Han håller hårt i mig där hemma så jag inte gör för mycket. 

Hjärnskakningen var Rubenssons fjärde i karriären. Innan smällen mot tinningen i mötet med Vittsjö var det fyra år sedan det hände senast.

– Visst, det är min fjärde. Men jag är inte rädd. Jag vet ju vad det innebär och att man ska vara försiktig. Framför allt veckorna efter. Det är inte värt att stressa. Nu är jag redan så pass bra och det har bara gått två veckor. Jag hoppas kunna vara med i nästa match, men jag får ta det dag för dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer