Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: ZDF/TT Nyhetsbyrån

VM-ambassadörens utspel: ”Homosexualitet är en skada i sinnet”

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än två veckor till fotbolls-VM.

Då kommer VM-ambassadören Khalid Salman med ett utspel om homosexualitet.

– Det är en skada i sinnet, säger han enligt Reuters.

Qatars ledare, emir Tamim bin Hamad al-Thani, har tidigare slagit fast att homosexuella är välkomna till landet – trots att homosexualitet är förbjudet i den qatariska lagen och kan leda till sju års fängelse.

I en intervju med VM-ambassadören Khalid Salman, i tyska ZDF, låter det dock annorlunda.

– De måste acceptera våra lagar här. Homosexualitet är haram. Vet du vad haram (förbjudet) betyder? frågar Salman reportern, enligt Reuters.

På frågan om varför homosexualitet är förbjudet i Qatar, svarar han:

– För att det är en skada i sinnet.

Intervjun stoppades

Intervjun avbröts omedelbart efter det, då en kollega till Khalid Salman stoppade ZDF från att ställa fler frågor. Reuters har kontaktat VM-arrangören som avböjt att kommentera Salmans utspel.

Hur Blågults förbundskapten Janne Andersson reagerar på uttalandet?

– Det är ett bedrövligt uttalande, så klart. Det är skrämmande att höra. Att man tycker så över huvud taget, och dessutom är ambassadör är helt bedrövligt. Det är jättetråkigt att höra, säger Janne Andersson till SVT Sport.

För tolv år sedan stod det klart att Qatar skulle arrangera fotbolls-VM. Sedan dess har landet varit satt under lupp. Granskningar har lett till kritik mot Qatars brist i respekt för de mänskliga rättigheterna, arbetsrättsliga frågor och ytterandefrihet.

Inför mästerskapet utsågs Khalid Salman, 60, som till vardags är analytiker för olika sportkanaler i Gulfregionen, till VM-ambassadör.

KLIPP: Janne Andersson om Khalid Salmans utspel: ”Bedrövligt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.