Mållöst i VM-genrepet – och fem timmar utan mål

Sverige spelade 0-0 mot Peru i VM-genrepet på Ullevi. Därmed har Janne Anderssons landslag inte gjort mål på fem timmar och 37 minuters speltid.

– Vi hade gärna gjort något mål men som helhet gör vi en väl genomförd match mot ett bra lag. Det var inte så många chanser men de hade inte heller några chanser. Vi är inte helt sterila och skapar ändå en del lägen. Vi får jobba vidare i det men jag känner en trygghet i hur vi ligger samlade, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Skadedrabbade Albin Ekdal fick en rejäl genomkörare och spelade i 82 minuter, enligt egen utsago det längsta han spelat på ett halvår.

Herrlandslaget i fotboll

– Det var en tuff match mot ett bra motstånd. Det var 90 jobbiga minuter. Men det finns återigen saker att förbättra i det offensiva spelet. Men det är viktigare att vinna mot Sydkorea i VM-premiären än att vinna i dag, säger Albin Ekdal till TV4.

Inga mål och få chanser

Senaste gången ett svenskt mål noterades i landslaget var när Ola Toivonen gjorde 1-1 mot Chile i den 23:e minuten den 24 mars. Sedan har Sverige förlorat mot Rumänien med 0-1, spelat 0-0 mot Danmark och så 0-0 mot Peru i Göteborg denna högsommarvarma kväll.

Det skapades väldigt få chanser av värde denna kväll. Det gällde båda lagen.

Ola Toivonen hade en halvchans när matchuret tickade upp mot en kvart. Han fick ett inspel i djupet men en försvarare dök upp och Toivonen sköt en bra bit utanför.

Peru kom i en vass kontring i den 28:e minuten men Robin Olsen parerade Jefferson Farfans hårt pressade skott. Där var det ytterst nära 0-1. Det var matchens bästa målchans.

Claesson nära med cykelspark

Strax före pausen hade Viktor Claessson en bra möjlighet att göra mål. Han gick upp och cykelsparkade en hög boll framnickad av Marcus Berg som målvakten med möda parerade bort. Det var matchens mest minnesvärda insats.

Peru, som kom till Ullevi med fem raka segrar, har inte förlorat sedan i november 2016, en svit på 15 matcher. Det sydamerikanska laget är elva på Fifa-rankingen, där Sverige är 24:a.