De svenska spelarna firar Fridolina Rolfös 1-0-mål. Foto: Bildbyrån

Trög svensk start på VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

I sin första match sedan OS-finalen vann världstvåan Sverige bara med 1-0 mot Slovakien i Senec när VM-kvalet inleddes.

– Jag tror inte vi har varit så här överlägsna spelmässigt mot Slovakien tidigare, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Visserligen hade inte Slovakien en enda målchans under matchen men det var ändå nervigt när hemmalaget fick en hörna på tilläggstid. Bollen kunde dock rensas bort från straffområdet.

– När det bara står 1-0 så finns det en oro, både på planen och från bänken men kanske våra huvudmotståndare Finland och Irland också får problem här, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till Viaplay.

VM-kval fotboll

Jättechans efter 85 sekunder

Redan efter 85 sekunder borde Sverige ha tagit ledningen men Filippa Angeldahl chippade bollen över målvakt och ribba i friläge.

Det dröjde till den tionde minuten innan Sverige spräckte nollan. Sverige pressade väldigt högt upp och Lina Hurtig fick tag i bollen och drev den ner mot kortlinjen och spelade sedan snett inåt bakåt in till Fridolina Rolfö som kunde sätta dit höger bredsida och placera in mål 1-0. Men den förväntade målfesten kom av sig helt i ett blåsigt Slovakien.

– Jag tar med mig vinsten. Det var OS senast och vi har träffats på ett tag. Skönt att vara tillsammans igen och börja resan. En match vi vinner och det får vi plocka med oss, säger Rolfö till SVT Sport.

”Vi får inte riktigt rytmen”

Sverige hade ett par chanser, framför allt i första halvlek, men 1-0 stod sig för ett Sverige som ständigt körde fast.

– Det är klart man har höga förväntningar och det ska man ha. Idag är det lite svårt och gräset är lite tungt. Vi får inte riktigt rytmen i spelet, men å andra sidan jobbar vi hårt och skapar chanser. Vi har lite detaljer som vi måste sätta tekniskt, summerar Rolfö matchen.

I det senaste EM-kvalet vann Sverige mot samma motstånd, Slovakien är rankat 45:a i världen, med 7-0 och 6-0.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet