Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dramatisk avslutning när Iran besegrade Wales i VM – se målen Foto: Bildbyrån

Iran chockade Wales med dubbla mål på tilläggstid

Uppdaterad
Publicerad

Han släppte in ett mål som blev bortdömt och fick se två bollar gå i stolpen.

Sen blev Wales målvakt Wayne Hennessey utvisad efter att ha kört över Mehdi Taremi och från bänken fick han se sin ersättare Danny Ward släppa in två mål på tilläggstid.

– Det var en fantastisk dag för oss, säger Irans förbundskapten Carlos Queiroz i CMores sändning.

Det var stökigt inför mötet mellan Wales och Iran på plats i Qatar. De iranska spelarna – som inför premiären mot England avstod att sjunga nationalsången – sjöng plötsligt med.

Därefter gick spelarna ut på planen och pressade Wales i kampen om andraplatsen bakom England i grupp B.

Wales, som kom från 1-1 mot USA i premiären, var illa ute flera gånger om men såg ut att kunna komma undan med en poäng. Men så i den åttonde tilläggsminuten avlossade inhopparen Rouzbeh Cheshmi ett skott som gav 1-0.

Dubbla stolpträffar

Redan i den 16:e minuten så kunde Ali Gholizadeh stöta in bollen i öppet mål. Efter var-granskning dömdes målet bort. I den andra halvleken fick Wales – och då framför allt målvakten Wayne Hennessey – dra en lättnadens suck igen. Inom loppet av en minut prickade Iran stolpen två gånger om. Först kom Bayer Leverkusen-stjärnan Sardar Azmoun fri och prickade Hennesseys vänstra stolpe. Därefter fick Ali Gholizadeh bollen och skruvade bollen i den andra stolpen.

Och det skulle bli just Wayne Hennessey som hamnade i fokus under slutminuterna. Med sex minuter kvar kom Wales-målvakten ut helt fel och kolliderade med den iranske forwarden Mehdi Taremi. Domaren Mario Alberto Escobar Toca visade först upp gult kort – men efter granskning visades Henessey ut.

Wales höll ut med en man mindre fram till den åttonde övertidsminuten – men då rasade allt samman. Först dundrade Cheshmi in 1-0 och minuten senare gjorde Iran även 2-0 genom Ramin Rezaeian.

– Det här är bara början, vi måste göra klart jobbet. Det var en fantastisk dg för oss och jag har inte ord för att beskriva det här och tacka mina spelare. Dom är briljanta och förtjänar all uppmärksamhet och respekt. Idag förstod folk att dom här killarna älskar att spela fotboll.

Queiroz fick också frågan om vad han hade för hälsning till det iranska folket.

– Vi gjorde det här för det iranska folket, för fansen, svarade Queiroz utan att utveckla sitt svar vidare.

Iran som gör sitt sjätte världsmästerskap har aldrig tagit sig förbi gruppspelet.

SE ÄVEN: Får VM:s första röda kort efter vansinniga satsningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får han VM:s första röda kort efter vansinniga satsningen. Foto: TV4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.