Bale bakom segern – trots straffmiss

Hans straffmiss såg ut att kunna bli ödesdiger.

Men i stället svarade Gareth Bale för ytterligare en framspelning och låg därmed bakom allt när Wales vann med 2-0 mot Turkiet.

– Jag visade bra karaktär och hjälpte laget, säger kaptenen efter matchen.

Wales ser ut att följa upp EM-succén 2016 med ett imponerande gruppavancemang i årets mästerskap. Efter premiärkrysset mot Schweiz kom deras första seger efter 2-0 mot Turkiet.

Trots ett rejält walesiskt chansövertag i den första halvleken dröjde det till den 43:e minuten innan målet kom.

Fotbolls-EM

Efter en smart löpning, och en briljant djupledspassning av Gareth Bale, bröstade Aaron Ramsey ner bollen innan han placerade in 1-0 till walesarna. Dessförinnan hade Ramsey missat två jättelägen, där det senare var identiskt med målet.

Turkiets Merih Demiral gjorde självmål mot Italien i öppningsmatchen, och fick inleda på bänken i kvällens möte. Men försvarsspelet, med nykomponerade mittbacksparet Kaan Ayhan och Caglar Soyuncu, var alltjämt ett frågetecken i den första halvleken mot Wales, anser SVT:s gästexpert Nilla Fischer.

– Det kan påverka en del med ett nytt mittbackspar, det blir så klart en liten osäkerhet att byta mittback efter en match, säger Fischer.

”En riktigt dålig straff”

Efter en timmes spel gick Gareth Bale omkull precis på straffområdeslinjen och domaren tvekade inte när han tilldömde straff. Bale la upp bollen, turkiske målvakten Ugurkan Cakir gick åt rätt håll men det hade han inte behövt göra då Real Madrid-stjärnan missade grovt.

– Det är en riktigt dålig straff … riktigt dålig, säger SVT:s expertkommentator Markus Johannesson.

Men straffmissen blev inte ödesdiger för varken 31-åringen eller Wales. I slutsekunderna kom 2-0 genom Connor Roberts, framspelad av Gareth Bale.

– Vi behövde verkligen den segern och det andra målet i slutsekunderna var grädden på moset, säger Bale efter matchen.

Därmed har Wales skaffat sig ett lovande utgångsläge inför sista gruppspelsomgången, med sina fyra poäng.

För Turkiet ser det desto mörkare ut. Nationen, med två raka förluster, väntar alltjämt på sitt första mål i EM med en match kvar att spela (Schweiz).

Klockan 21 möts gruppkollegorna Italien-Schweiz, en match som sänds på SVT1/SVT Play.