Krönika: ”Ronaldos stjärnstatus kastar skimmer över italienska ligan”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en lång sval sommar utan VM för Italien. Men fotbollshösten blir desto hetare. Serie A drar i gång och den italienska ligan är intressantare än på många år.

Äntligen höst igen. Visserligen firade italienarna sin högsommarhögtid, Ferragosto, nu i veckan. Men inget hösttecken är tydligare, och mer välkommet, än att serie A kickar i gång på nytt.

För italienarna har det varit en plågsam sommar, utanför VM för första gången på 60 år. Men nu andas mycket framtidstro, mer än på länge. Italien har fyra lag i Champions League igen, landslaget har startat om med Roberto Mancini som förbundskapten och Serie A känns mer attraktiv än på länge.

En av anledningarna är förstås Cristiano Ronaldo, en av världens bästa spelare, fortfarande, och med en stjärnstatus som kastar sitt skimmer över hela den italienska ligan. Visst kan man invända att med hans ankomst blir Juventus ännu mer överlägset. Men att serie A på nytt lockar de absolut största namnen är viktigt för hela den italienska fotbollen.

Jag minns känslan när jag fick lämna Milano och flytta efter Zlatan Ibrahimovic till Paris och PSG, dit han sålts mot sin vilja. Det var 2012; sex år och en evighet sen.

”Skuggorna hopade sig”

Italiensk fotbolls status och köpkraft sjönk då kraftigt, skuggorna hopade sig.

Nu har pendeln svängt. Juventus lär även i år vara svåråtkomliga i kampen om scudetton och visst kan man beklaga dominansen. Men Juves satsningar och ambitioner på högsta nivå, även internationellt, lyfter hela den italienska ligan; de andra storklubbarna vill följa efter.

Inters lag lovar mycket även om klubben alltid är lurigt svårbedömd. Milan har också börjat resa sig på allvar.

Visst har man fortfarande långt till fornstora dagar men man är på fötter igen. Paolo Maldini finns äntligen i klubbledningen, Leonardo är tillbaka och kan tillföra mycket som sportchef och man har fått Higuain på lån med utköpsklausul.

Napoli känns lite mer svårbedömt, men nye stortränaren Carlo Ancelotti, med sin kyliga rutin, kan vara precis vad den vilda vackra klubben med sin excentriske president De Laurentiis behöver.

”En kärlek som tar andan ur honom”

I huvudstaden fortsätter Roma sin målmedvetna satsning mot att vara störst överallt, inte bara i Rom, och lär vara en av Juves hårdaste konkurrenter, även denna säsong. Att vår landslagsmålvakt Robin Olsen värvats dit är en av de största svenska övergångarna på länge. Olsen kommer att få uppleva supportrarnas och journalisternas obevekliga krav i en stad som andas och lever fotboll. Kan han hantera pressen kommer han att möta en kärlek som tar andan ur honom och få sitt livs äventyr.

Bland de andra svenskarna i ligan finns två av dem i varsin klubb i Genua; Oscar Hiljemark i Genoa och Albin Ekdal som med flytten till Sampdoria återvänder till Italien.

Genua är dock en stad i sorg, efter katastrofen med den raserade bron där minst 39 människor dött och ett 20-tal ännu saknas och många skadats svårt.

Genoas och Sampdorias premiärmatcher mot Milan och Fiorentina har därför ställs in och kommer att spelas längre fram.

Övriga matcher kommer att spelas som planerat, också för att ge folk möjlighet att tänka på annat än tragedin som kastar sin skugga över hela Italien.

I helgen går italienarna till stadion igen, sätter sig med en espresso framför matchen på favoritbarens tv eller kollar resultaten i mobilen på stranden.

Äntligen vardag och calcio igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.