West Hams kapten Declan Rice firar finalplatsen i Europaspelet med lagkamraterna. Foto: TT

West Ham i Europafinal – första på 47 år

Uppdaterad
Publicerad

Det är 47 år sedan West Ham var i en Europacupfinal.

Efter att ha slagit ut AZ Alkmaar med totalt 3–1 är London-klubben klar för final i Conference League och har därmed chansen att fylla på prisskåpet.

Vändningen hemma på London Stadium där 0-1 blev 2-1 gjorde att det var fördel West Ham inför returen på AFAS Stadion i Alkmaar.

AZ, där Jesper Karlsson spelade från start och Mayckel Lahdo hoppade in i 78:e minuten, tryckte matchen igenom på för ett utjämningsmål, men West Hams försvar höll tätt.

Europa League

Matchens enda mål gjorde i stället Pablo Fornals i den 94:e minuten och West Ham säkrade därmed en plats i finalen på Eden Arena i Prag den 7 juni.

Italienska lag i final

I finalen väntar Serie A-laget Fiorentina, som tog sig till final efter ett förlängninsdrama mot Basel där Antonin Barak blev stor hjälte för italienarna med sitt 3-1–mål i den 129:e minuten.

Italiensk blir det också i finalen en nivå över Conference League.

Roma kommer att spela sin andra Europacup-final på två år sedan de slog ut Bayer Leverkusen med totalt 1-0. Det blir Sevilla som står för motståndet på Puskas Arena i Budapest den 31 maj sedan spanjorerna slog ut Juventus med totalt 3-2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet