Bruce Mwape och Zambia-spelare under OS i Tokyo. Foto: Bildbyrån

Zambias huvudtränare Bruce Mwape utreds för sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Zambias huvudtränare Bruce Mwape utreds för sexuella trakasserier.

Källor till The Guardian berättar nu om de allvarliga anklagelserna.

– Om han vill ligga med någon, måste du säga ja, säger en anonym spelare till tidningen.

Bara tio dagar kvar till VM-premiären skakas Zambias damlandslag av allvarliga anklagelser riktade mot huvudtränaren Bruce Mwape. 63-åringen utreds för sexuella trakasserier och nu har källor till tidningen The Guardian avslöjat detaljer bakom kulisserna.

– Om han (Mwape, reds.anm) vill ligga med någon, måste du säga ja. Det är normalt att tränaren ligger med spelarna i vårt lag, säger en spelare som inte vill bli namngiven till tidningen.

Utredning inleddes förra året

Det zambiska fotbollsförbundet uttalade sig redan i september 2022 i frågan och meddelade att en utredning kring sexuella övergrepp var överlämnad till Fifa. The Guardian menar att Bruce Mwape och U17-tränaren Kaluba Kangwa är två av de som utreds.

”Även om vi inte har fått några officiella klagomål från någon av de anklagade, anser vi dessa anklagelser mycket allvarliga och har inlett en undersökning av ärendet. Vi kommer att samarbeta med Zambias polistjänst och andra relevanta intressenter för att hantera denna fråga, sa förbundets generalsekreterare, Adrian Kashala, i uttalandet.

Hotas med straffåtgärder

En annan källa, med god insyn i laget, menar att spelarna även har mottagit hot.

– De hotas med straffåtgärder om de berättar något. Förbundet blundar för att kvinnorna har haft bra sportsliga resultat. Det är deras sätt att visa upp framgång och en bra image för allmänheten och myndigheterna men bakom kulisserna är det väldigt fult, säger källan.

Mwape själv hänvisar till förbundets presskontor, som i sin tur hänvisar till deras uttalande 2022 utan några ytterligare kommentarer. Enligt The Guardian är det underförstått att Fifa känner till anklagelserna mot Mwape men organisationen vill inte uttala sig i frågan:

– Observera att som en allmän policy kommenterar inte den oberoende etiska kommittén om utredningar pågår av påstådda fall eller inte, säger en talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.