Zlatan Ibrahimovic vill inte återvända till Italien förrän fotbollen verkligen drar igång igen. Foto: Bildbyrån

Zlatans besked: Stannar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om när det kan bli avspark för den italienska fotbollen dröjer.

Det gör även Zlatan Ibrahimovics återkomst till Italien.

I väntan på besked om och när Serie A kan börja igen stannar Zlatan i Sverige.

Milans spelare har börjat återvända för samling på Milanello. Sedan väntar tester för att se om de är smittade eller ej med covid-19 och därefter individuell träning. Men Zlatan Ibrahimovic, lagets ledare och profil, kommer inte att ansluta i nuläget. Det uppger flera källor i Milano till SVT Sport.

– Ibra sa till oss att ”om vi börjar 4 maj kommer jag den 3 maj. Om vi börjar 9 maj kommer jag den 8 maj. Jag kommer inte en sekund för tidigt” säger en källa i Milan till SVT.

”Förstår att han föredrar Sverige”

Zlatan uppges hellre stanna i Sverige där han kan träna med Hammarby och röra sig fritt.

I Italien skulle han först behöva sitta i karantän och sedan inte kunna vistas utomhus utan risk för att fastna i poliskontroller och med krav på att bära ansiktsmask i offentliga miljöer.

– Vi behöver Ibrahimovic här, han är vår främste spelare men vi förstår också att han föredrar att stanna hemma i Sverige i nuläget, säger en källa i Milano.

Fotbollen är en del av själva livsnerven i det italienska samhället, fotbollen. Den är satt på paus sedan sex veckor på grund av coronakrisen men nu växer behovet av svar och beslut. Uefa kräver besked senast den 28 maj från olika länders fotbollsförbund för att veta hur man ska agera.

I Italien vill också spelare, tränare, domare, sponsorer och – inte minst – folket veta hur det blir med serie A.

Oklart när ligan kan starta

– Vi vet att fotbollen är otroligt viktig för så många, jag är själv supporter. Men italienarnas hälsa går före, säger landets hälsominister Roberto Speranza.

Hans efternamn betyder ”hopp” men efter toppmötet i dag mellan det italienska fotbollsförbundet Figc och en del ministrar och experter, är läget inte direkt hoppfullt. Men å andra sidan inte heller helt hopplöst.

– Vi kommer att fatta beslut om några dagar när vi utvärderat alla synpunkter och allt material från expertisen, säger idrottsminister Vincenzo Spadafora till italienska medier.

Fotbollsförbundet har tagit fram ett 47 sidor långt dokument med direktiv in i minsta detalj, allt för att kunna börja träna 4 maj och börja spela i början av juni och avsluta säsongen i slutet av juli. Om det blir så är ytterst tveksamt, rädslan och försiktigheten är ännu stor i Italien som räknar över 24 000 döda i coronakrisen.

SE MER: Här lämnar Zlatan Hammarbys träning (9 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.