Hauata Norbert och Marrufo Jair är två av de domare som Jonas Eriksson (till vänster) inte tycker att borde få döma under VM. Foto: SVT / TT

Jonas Eriksson: Ni borde inte få döma

Publicerad

SVT Sports expert Jonas Eriksson valde nyligen att avsluta sin karriär som fotbollsdomare. I det första VM-magasinet fick han däremot chansen att värdera de domare som kommer att få blåsa i visselpipan på plats på fotbolls-VM i Ryssland.

Rött kort = De domare som inte borde få vara med i VM enligt Jonas Eriksson.

– Ett gäng domare som, sett till erfarenhet och kompetens, inte borde få vara på fotbolls-VM i Ryssland eller döma matcher.

– 35 stycken domare totalt är alldeles för många för att alla ska få chansen. Om vi plockar bort dessa elva domare ligger vi på samma numerär som vi egentligen gjorde i Brasilien. Självklart det kan vara tufft men de här domarna har inte riktigt den erfarenheten.

Gult kort/Varning = De domare som Jonas Eriksson inte vet om de kommer att klara av den höga nivån.

– Gassama Bakary Papa, från Gambia, vars assisterande domare som också blev avstängd för korruption här om veckan. Han har inget team helt plötsligt – hur ska de formera honom? Ändå är Gassama Afrikas bästa domare under flera år.

– Jag är inte säker om de kommer att klara av det eller har kompetensen.

Visselpipa = De domare som har rätten att kliva ut på fotbollsplanen enligt Jonas Eriksson.

– Den största majoriteten är kompetenta domare med erfarenhet, kompetens och rutin att genomföra dessa matcher samt göra ett jättebra jobb på planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer