Brasilien vann – efter mål i 91:a och 97:e minuten

Keylor Navas gjorde en stormatch för sitt Costa Rica, men på tilläggstid slog blixten ner.

Philippe Coutinho frälste Brasilien i 91:a minuten och Neymar fastställde slutresultatet 2-0 i 97:e.

Efter 1-1 mot Schweiz – och därmed ett poängtapp i premiären för första gången på 40 år – tog sig Brasilien an Costa Rica i andra omgången.

Från start tog de blåklädda bolltrollarna tag i taktpinnen. Man forsade fram med hög press och aggressivitet, och anfallaren Gabriel Jesus var närmast 1-0 med ett volleyskott i mål som dömdes bort för offside.

Costa Rica, som föll mot Serbien i första matchen, hade dock ett gyllene läge att spräcka nollan via Celso Borges – men den förre AIK-mittfältaren bredsidade bollen utanför.

I vanlig ordning kombinerade Neymar teknisk briljans med filmningar, och han växte in i matchen ju mer klockan tickade. Ställningen var ändå 0-0 i halvtid och då bytte förbundskapten Tite ut Willian. In med Douglas Costa – och så skruvade brassarna upp tempot.

Fick straff – domaren ångrade sig

Gabriel Jesus nickade klockrent i ribban, Coutinho avlossade en kanon och Neymar mötte ett inspel med högerfoten. En strålande Keylor Navas stod i vägen för allt och alla.

Ett energiskt Brasilien intensifierade jakten på ett ledningsmål, medan Costa Rica fokuserade på att freda sitt mål och skicka långa bollar mot Marco Ureña.

Tite slängde in Liverpool-stjärnan Roberto Firmino, Neymar gömde ansiktet i tröjan när han böjde en boll utanför bortre stolpen och med drygt tio minuter kvar blev det ännu mer dramatiskt.

Neymar blev fasthållen, föll och domare Björn Kuipers pekade på straffpunkten. Efter protester tillämpade han dock VAR och bestämde sig för att döma bort straffen.

Två mål på tilläggstid

Coutinho och Neymar fick varsitt gult kort, märkbart frustrerade, och Costa Rica såg ut att gå mot en heroisk poäng. Då slog blixten ner – och frälsaren hette Coutinho.

Barcelona-stjärnan höll sig framme ett par meter framför mål och petade in det förlösande 1-0-målet i matchminut 91. En överlycklig Tite rusade in på planen, snubblade och jublade, och dödläget var brutet.

Under den sju minuter långa tilläggstiden fick till slut Neymar skriva in sig i målprotokollet. Costa utmanade Costa Ricas backlinje och svepte fram passningen till sin lagkamrat. Neymar stötte in 2-0 med vänstern och när slutsignalen ljöd föll han på knä – lättad och lycklig.

– Det var väldigt starka känslor i en mycket svår match. Vi sköt många skott utanför straffområdet och fick till slut utdelning efter att hela laget slitit, säger Coutinho efter matchen.

Brasilien står nu på fyra poäng, medan Costa Rica åkt på två förluster på två omgångar. I kväll möts Serbien och Schweiz.