Foto: Bildbyrån

GUIDE: Sveriges ödesmatch mot Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Sverige möter Mexiko i Jekaterinburg klockan 16.00. Sändningen börjar klockan 14.00 i SVT1/SVT Play och matchen kommenteras av Chris Härenstam och Glenn Strömberg.

Så går Sverige vidare

Enkelt:

Sverige går vidare om de A) vinner, B) spelar oavgjort och Tyskland förlorar mot Sydkorea. Om både Tyskland och Sverige kryssar eller båda förlorar avgör så kallade ”tie-breakers”, som avgör vid samma poäng.

Mer invecklat:

Om både Tyskland och Sverige kryssar är det laget som gör flest mål som går vidare. Till exempel om Sverige spelar 1-1 och Tyskland 0-0, så går Sverige vidare. Om det blir samma resultat i matcherna går Tyskland vidare på inbördes möte.

Sydkorea kan också gå vidare, om de slår Tyskland med två mål på samma gång som Mexiko slår Sverige. Då står alla tre lag på tre poäng och målskillnad avgör. Om Sydkorea vinner med 1-0 och Mexiko vinner med 1-0 avgör först fair play och sedan lottdragning vilka av Tyskland och Sverige som går vidare.

Alla övriga uddamålsförluster för Sverige och Tyskland gör att tyskarna går vidare på bäst målskillnad.

Så vinner Sverige gruppen

Enkelt:

Sverige vinner gruppen om A) Sverige vinner på samma gång som Sydkorea tar poäng mot Tyskland. B) Tyskland och Sverige vinner och Sverige vinner med större marginal. C) Både Tyskland och Sverige vinner och Sverige vinner med samma marginal, men med fler gjorda mål.

Mer invecklat:

Om både Sverige och Tyskland vinner med 1-0 slutar Sverige, Tyskland och Mexiko på sex poäng med 3-2 i målskillnad. Då räknas inbördes resultat mellan lagen och därmed faller Mexiko bort på färre gjorda mål. Efter det avgör först fair play och sedan lottdragning vilka av Sverige och Tyskland som vinner gruppen.

Om Sverige och Tyskland vinner sina matcher med samma resultat, inte 1-0, går Sverige vidare som gruppetta.

Fair play räknas på antal gula och röda kort.

Tidigare möten

Matcher: 9 

Svenska segrar: 4

Oavgjorda: 3

Svenska förluster: 2

Svenska gjorda mål: 8

Svenska insläppta mål: 5

Sverige har bara mött Mexiko en gång i mästerskapssammanhang och det var i VM 1958 på hemmaplan. Då blev det en svensk seger med 3-0 i gruppspelet.

Senast lagen drabbade samman var i januari 2009 och då vann Sverige med 1-0.

Troliga startelvor

Sverige: Robin Olsen; Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Victor Lindelöf, Ludwig Augustinsson; Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg; Ola Toivonen, Marcus Berg

Mexiko: Guillermo Ochoa; Edson Alvarez, Carlos Salcedo, Hector Moreno, Jesus Gallardo; Miguel Layun, Hector Herrera, Carlos Vela, Andres Guardado, Hirving Lozano; Javier Hernandez

Ett gult kort från avstängning

Sverige: Sebastian Larsson, Viktor Claesson och Albin Ekdal

Mexiko: Hector Moreno och Hector Herrea

Dagens övriga matcher

16:00: Sydkorea-Tyskland, Kazan, SVT, Kunskapskanalen/SVT Play

20:00: Serbien-Brasilien, Spartak-stadion, Moskva, TV4

20:00: Schweiz-Costa Rica, Nizjnij Novgorod, Sportkanalen/C More

Världsmästerskapet i fotboll

Mexiko logo

Mexiko

0 - 3

Sverige logo

Sverige

Ekaterinburg Arena, Jekaterinburg
Publik: 33061
Domare: Néstor Pitana

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.