Jonas Eriksson om domarens blåsning på Berg: ”Med marginal ett felaktigt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skapade inte mycket i den första halvleken och hade heller inte marginalen med sig i kvartsfinalen mot England. Vid 0-0 blev Marcus Berg avblåst för offside.
– Det är med marginal ett felaktigt beslut, säger den förre Fifa-domaren Jonas Eriksson i SVT:s studio.

Bollen slogs upp av Emil Krafth från eget straffområde i den 26:e minuten. I höjd med mittlinjen, då Berg fortfarande var kvar på egen planhalva och i jämnhöjd med en engelsk försvarare, blåste den assisterande domaren, trots att instruktionen från Fifa är att släppa igenom tveksamma situationer.

– Det är den där tiondelen det tar för den assisterande domaren att titta på Krafth och sedan titta upp och se Berg, då kan det se ut som offside trots att det inte var det, säger SVT:s expert Glenn Strömberg.

Berg: ”Kändes inte som offside”

Det var dock långt ifrån någon klar chans på gång eftersom händelsen inträffade på halva plan.

– Det kändes inte som offside, säger Berg efter matchen.

Det var inkonsekvent bedömning och senare släpptes Raheem Sterling igenom trots en offside på en dryg meter. Han blev fri med Robin Olsen som räddade. Där gick dock huvuddomaren Björn Kuipers in och blåste av situationen, troligen med stöd av VAR-rummet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer