Foto: TT

Nytt straffrekord i VM – redan i gruppspelet

Uppdaterad
Publicerad

När Cristiano Ronaldo missade straffen mot Iran, var det den nittonde straffen som dömts i VM – ett nytt mästerskapsrekord. Det tidigare rekordet var 18 straffar vilket har skett vid tre tidigare mästerskap.

Portugal fick en straff i matchen mot Iran i går, som Cristiano Ronaldo missade. Det var den nittonde straffen i årets VM – ett nytt rekord redan innan slutspelet har börjat. I slutet av matchen fick även Iran en straff, vilket innebär att rekordet just nu är 20. Det tidigare rekordet för antalet straffar i ett VM är 18, vilket har hänt i VM 1990, 1998 och 2002.

I Brasilien för fyra år sedan blåstes det bara 13 straffar på hela mästerskapet.

VAR bakom sju straffar

VAR har legat bakom sju av de 20 straffarna, men det är inte hela förklaringen till den markanta ökningen. Enligt SVT:s expert, den tidigare VM-domaren Jonas Eriksson, har även domarens placering ändrats, vilket gör att de ser fler situationer i straffområdet.

– En annan anledning till det som har skett de senaste sex-sju åren inom Fifa är att de har tittat på hur domarna rör sig på planen och har identifierat var domarna har missat flest straffsparkar tidigare. Så de har börjat röra sig betydligt mer till höger än tidigare, där man tidigare som domare har missat mest.

Av de 20 straffar som hittills har dömts i VM har 15 gått i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.