Jennie-Lee Burmansson med en guldmedalj i big air från X-Games i maj förra året. Foto: Bildbyrån

Burmansson gör comeback nästa vecka: ”Jag är taggad”

Uppdaterad
Publicerad

Jennie-Lee Burmansson, 17, är nära en comeback.

Nästa vecka siktar hon på att tävla i Swedish Slopestyle Tour i Hemavan – som i så fall blir hennes första tävling sedan hon slet av korsbandet i september förra året.

– Jag är taggad och det känns som att knäet kommer att hålla, säger hon till SVT Sport.

I dag avslöjades namnen på de fyra freeski-åkarna som är uttagna till världsungdoms-OS i Lausanne 9-22 januari.

Ett glädjande besked från skidförbundet är att supertalangen Jennie-Lee Burmansson är tillbaka.

För SVT Sport berättar 17-åringen att hon siktar på att göra comeback i nationella touren Swedish Slopestyle Tour i Hemavan den 13-15 december, alltså nästa helg.

– Jag smygstartar uppe i Hemavan. Det är tänkt att bli den första tävlingen. Sedan vet jag inte om det blir någon mer innan ungdoms-OS, som blir min första lite större tävling efter att ha kommit tillbaka, säger Burmansson på telefon under en håltimme i skolan.

– Det känns jättekul att vara på väg tillbaka och nu gäller det att jag hinner köra lite grand innan för att få tillbaka tricks och sådär.

”Inte testat stora hopp”

Har du någon smärta kvar eller är du helt återställd?

– Knäet känns väldigt bra. Nu handlar det mer om att vara ute i backen och öva. Jag har fortfarande inte testat några jättestora hopp och vet inte riktigt hur knäet kommer att reagera, men på det som jag har testat har allting känts stabilt. Så det känns som att jag kommer att klara det här också.

Burmansson fick känna på att åka skidor redan i april, men första gången hon körde i park var i oktober.

– Då tog jag det ganska försiktigt, men det kändes väldigt bra redan från början och därför tror jag att planen nu kommer att hålla, säger hon.

Försiktig med målsättningar

Supertalangen – som bland annat är Sveriges yngsta olympier någonsin – vill inte sätta upp några stora målsättningar inför ungdoms-OS.

– Jag tänker inte på placeringar utan mer på att det hade varit väldigt kul att känna att jag åker lika bra som jag hade kunnat göra om skadan aldrig hänt. Att jag är tillbaka på riktigt.

Du vill vara försiktig med att sätta för stora målsättningar?

– Ja, precis, det känns smartast eftersom jag inte testat några större hopp och inte riktigt vet hur knäet kommer att reagera på det. Men än så länge känns allting bra och jag tror att det kommer att hålla.

ARKIV: Starkare Jennie-Lee saknar vintern (25 januari 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.