Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Novalie Engholm är med i utvecklingslandslaget i snowboard. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Snowboarden damsatsar med utvecklingslandslag

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har länge saknat ett damlandslag i snowboard, men nu sker en satsning med tre tjejer i ett utvecklingslandslag.

– Jag tycker det är ett kvitto på att vi har kommit någonstans för att få sporten mer jämställd, säger Tova Nejne.

Sverige har tagit ett OS-silver i snowboard, Richard Richardsson år 2002. I modernare tid har Sven Thorgren blivit OS-fyra och varit framstående i X-Games, men också på herrsidan. Därför har det svenska förbundet sedan fem år tillbaka en satsning på att få fram damer. Resultatet är fler damer generellt – samt ett nytt utvecklingslandslag.

Novalie Engholm var länge ensam på damsidan, och slutade en säsong, för att nu komma tillbaka – inspirerad av tonåringarna Lova Bäckström och Tova Nejne i samma landslag.

– Det gav mig extra pepp att kämpa mig tillbaka och se att det finns andra tjejer som är riktigt peppade, säger Novalie Engholm.

Satsar på Europacupen

I vinter satsar tjejerna på Europacupen, där framgångar är en nyckel till start i världscupen. Centralpunkten här hemma finns på anläggningen i Sälen, som för första gången har haft sparad snö att träna på redan i oktober.

– Den anläggningen har det vi behöver för att kunna träna som bäst både före och under säsongen, säger Lova Bäckström.

– Man måste få en större trickbank för att konkurrera med andra ute i världen. Trick, kunskap och erfarenheter, sammanfattar Tova Nejne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.