Foto: TT

Den flygande holländskan vann EM-guld i ”fel” gren

Uppdaterad
Publicerad

Femke Bol vann 400 meter slätt på nationsrekordet 49,44 och kan bocka av det första EM-guldet i München i jakten på dubbla guld.

– Jag är väldigt glad. Det var tuffare än att springa 400 meter häck, säger Bol till arrangören.

Nederländskan var jämsides med den främsta utmanaren, polskan Natalia Kaczmarek, med 120 meter kvar men drygade sedan ut avståndet och vann med en halv sekund.

EM-veckan

– Efteråt insåg jag att det inte var så jämnt som jag trodde. Jag gick under 50 sekunder och satte ett personligt rekord med stor marginal, säger Bol.

Nyligen gick Bol under 50 sekunder på 400 m slätt för första gången med att springa på 49,75 och placera sig som etta i Europastatistiken. EM-finaltiden var den bästa av en europeisk löpare sedan ryskan Antonina Krivoshapka sprang på 49,16 för tio år sedan.

”Kommer inte sova mycket i natt”

I morgon går hon in på specialdistansen 400 m häck med att springa semifinalen. Som seedad löpare fick hon stå över försöket i förmiddags.

– Det här var min första guldmedalj vid ett utomhusmästerskap. Jag vet att jag inte kommer att sova mycket i natt så morgondagens semifinal på 400 meter häck kommer att bli tuff, säger Bol som springer i den tredje semifinalen med start klockan 12.11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet