Kim Amb slog personligt rekord i Tyskland med första kastet i tävlingen Foto: TT Nyhetsbyrån

Amb slog till med jättekast – nytt personbästa

Uppdaterad
Publicerad

Kim Amb slog till med ett jättekast och nytt personbästa på 86,49 meter, årets näst längsta kast i världen.

Det var i det första kastet på en mindre tävling i Tyskland som 29-åringen slog till.

– Jag kände redan på uppvärmningen hur lugn och fin jag var. Det var dock ingen klockren pärla, Säger Amb till SVT Sport.

Under tävlingen i tyska Zweibrücken behövde Amb inte mer än ett kast för att slå till med nytt personbästa på 86,49 meter. En förbättring med 49 centimeter, från i fjol, vilket då var hans första ökning på sex år.

– Jag har känt i flera tävlingar att det varit på gång. Det har dock varit lite stressigt och ivrigt men idag kände jag redan på uppvärmningen att jag hade något på gång. Jag kände hur lugn och fin jag var i kaströrelsen, så i första kastet gick jag ned i fart och bara trummade på. Det var ingen klockren pärla, spetsen var lite hög men jag fick bra tryck i den.

”Skador har alltid blivit stört av skador”

Förra veckan slog Kim Amb till med ett jättekast och slog nytt årsbästa på hemmaplan i Bålsta, strax över 83 meter. Det var femte tävlingen i rad den här säsongen som 29-åringen slog till med kast en bit över 80 meter.

– Jag har fått bra kontinuitet i min träning och har hittat en hög lägstanivå. Redan förra vintern kunde jag jobba på och var hel och frisk. Jag kunde börja jobba på saker jag velat göra väldigt länge, men har alltid blivit störd av skador.

För två år sedan nötte Amb 70-meterskast på träningarna. Nu ligger han och nöter kring 80 meter.

– När man kan ligga och kasta långt på träning så är det lättare för kroppen att känna igen det på tävling. Ligger man och kastar 70 meter på träning är det jäkligt svårt att kasta 85 på tävling.

– Kroppen klarar fler tävlingar i följd nu. För två år sedan tog det tio dagar för kroppen att återhämta sig och jag fick ingen kontinuitet i kasten. Det känns jäkligt kul att kroppen svarar så bra.

Siktar på svenska rekordet

Kim Amb dras med en lättare handskada och kastade bara två kast. Samtidigt har han varit kvitt sin axelskada sedan ett tag tillbaka.

– Axeln känns jättebra, jag är otroligt glad för det.

Det svenska rekordet, kastat av Patrik Bodén, har Amb stenkoll på.

– Jaja, 89,10. Det är en stark drivkraft att jaga det som till och med var världsrekord då. Det är bara att jobba på nu och skruva på de sista detaljerna så ska jag nog kunna vara där uppe och nosa på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.