Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Andreas Almgren föll i Diamond League. Foto: SVT/Bildbyrån

Almgren om rekordfallet: ”Plötsligt låg jag på marken”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Almgren var på väg mot svenskt rekord – men föll.

Nu berättar svensken om incidenten på Diamond League-galan.

– Helt plötsligt låg jag på marken, säger han.

Se situationen och hör Almgren berätta i spelaren ovan.

På Diamond League i Florens förra veckan var Almgren på väg mot nytt svenskt rekord på 5 000 meter, men föll i näst sista kurvan.

– Det for massor av svordomar genom skallen. Helt plötsligt låg jag på marken. Jag börjar resa mig men ser att alla andra var borta så började bara vandra tillbaka helt enkelt, säger han om situationen.

”Rispades upp”

Almgren klarade sig utan större skador.

– Jag hade ont i ena foten för att jag stukade till den lite, och lite ont i andra foten för att den rispades upp av Mohameds (Ahmed, löpare från Kanada) spikar.

Redan dagen efter kunde Almgren springa. I skrivande stund har han snittat 30 kilometer löpning per dag, de tre senaste dagarna. Almgren har det svenska rekordet på 5 000 meter på 13.01,07. Att gå under 13 minuter är för många en drömgräns.

– Man kan väl säga att jag har betydligt högre ambitioner än att bara gå under 13. Det är lätt att spekulera, men jag tror jag hade hamnat någonstans runt 12.55 i det där loppet, för jag hade mycket krafter kvar på sista varvet.

SE ÄVEN: Almgren: ”Jag har mognat”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Almgren berätta om hur han har mognat som löpare. Foto: Bildbyrån

”Kunde bli otroligt stressad”

Andreas Almgrens karriär har kantats av skador, han har tränat hårdare än vad kroppen klarar av. Nu har han gjort stora framsteg. Förra säsongen krossade han svenska rekordet på 5 000 meter och i början av årets säsong satte han svenskt rekord på 3 000 meter.

Kan man säga att du har mognat som idrottsutövare?

– Ja det får man nog säga, mognat och att man känner sig mer trygg i besluten, för jag vet att det är helheten som gör att man springer bra, inte de här enskilda passen som man var mer inne på tidigare, säger Almgren till SVT Sport och fortsätter:

– Missade jag ett träningspass förut så kunde jag bli otroligt stressad för att jag inte helt följde planen, det är bättre att hoppa över tre pass så att du inte behöver bli skadad i åtta veckor istället.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.