Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Andreas Almgren slog svenskt rekord på 3000 meter

Uppdaterad
Publicerad

En dryg vecka har gått sedan Andreas Almgren pulveriserade Anders Gärderuds ”omöjliga” svenska rekord på 5000 meter från 1976.  

I kväll visade han återigen toppform och sänkte sitt svenska rekord på 3000 meter med över två sekunder

– Jag hade hoppats på ett par sekunder snabbare tid, men ett rekord är väl alltid ett rekord, säger Almgren i en kommentar till Friidrottsförbundet.

Det var på Diamond League-galan i Bryssel som Andreas Almgren stod för ett riktigt bragdlopp och slog Anders Gärderuds 46 år gamla rekord på 5000 meter med över 15 sekunder (det nya rekordet lyder 13.01,70).  

Fylld av självförtroende följde Turebergslöparen upp succén med att under söndagen sänka sitt svenska rekord på 3000 meter.

På Continental Tour-tävlingen i Zagreb, Kroatien, gick Almgren i mål som femma efter spurtuppgörelse på tiden 7.39,44. Det är en sänkning av hans tidigare svenska rekord med över två sekunder (7.41,72).

– Jag hade ingen jättebra känsla idag, men det var väl helt ok. Jag hade lite sega ben och jag hade velat kunna ge lite mer på upploppet, säger Almgren.

Simon Petterson på pallen i diskustävlingen

Svenska framtidsnamnet Emil Danielsson slutade på en åttondeplats i samma lopp på tiden 7.46,95.

Flera svenskar var i farten i kväll. I diskustävlingen deltog både Daniel Ståhl och Simon Petterson, där Petterson slutade trea med 66,93 som längsta kast och Ståhl femma med 64,93.

Vann gjorde VM-mästaren Kristjan Ceh från Slovenien som kastade 68,60.

Här slår Almgren det 46 år gamla rekordet på 5000 meter (2 september):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.