Jacob Hård om Almgrens jättelopp: ”Har bara väntat...”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s friidrottskommentator Jacob Hård hade på känn att Andreas Almgren skulle slå Anders Gärderuds 46 år gamla rekord i Bryssel – men inte att han skulle krossa det.

– Jag trodde att han kunde slå det med ganska mycket men det här var verkligen över mina förväntningar, säger Hård.

Jacob Hård flaggade för att det skulle kunna bli ett nytt rekord redan i ”Hårds höjdare”, men han är ändå ganska tagen av insatsen en timme efter Andreas Almgrens rekordkross.

– Jag var ganska säker men jag trodde inte att han skulle springa på 13.01. Jag trodde att han kunde slå det med ganska mycket men det här var verkligen över mina förväntningar, säger Hård som väntat länge på den här dagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

– Han visade redan när han slog igenom för åtta år sen med en medalj på 800 meter i JVM att han är en jättestor löpartalang, men sen har han ju varit mer otursförföljd än de flesta med skador och sjukdomar. Men han har väldigt metodiskt lagt en grund och tränat mycket mängd och byggt upp sig och under den tiden har han upptäckt att han är bra på längre distanser och att de passar honom bra. Den senaste tiden har man bara väntat på att han ska få vara skadefri och visa vad han kan. Får han vara hel så kan han absolut fortsätta att utvecklas och vara en som är med i världseliten, säger Hård.

SVT:s friidrottsexpert Alhaji Jeng är även han riktigt imponerad av Almgren.

– Det som jag tycker är så imponerande är att det här är hans femte lopp på 5000 meter, med den bakgrunden så är det inget snack om saken att han har en riktigt hög potential, säger Jeng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.