Mariya Lasitskene tog EM-guld i höjdhopp. Foto: Bildbyrån

Åtta EM-medaljörer till GP-tävlingen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska friidrottens Grand Prix-serie intar Slottskogsvallen på lördag, en tävling som sänds i SVT Play. I startfälten finns inte mindre än åtta rykande färska EM-medaljörer från Berlin, och ett helt gäng svenska EM-finalister.

– Vi får momentum från EM och många som är i riktigt bra form, säger Henrik Eliasson, ansvarig för tävlingen på Göteborgs friidrottsförbund till SVT Sport.

Diskuskastaren Daniel Ståhl tog hem ett EM-silver med ett kast på 68,23 i Berlin. Med sig från den tävlingen får han bronsmedaljören Lukas Weisshaidinger samt svenske fyran Simon Pettersson. Banrekordet på 67,94 meter, 40 år gammalt, ligger pyrt till.

Andreas Kramer, som skrällde på 800 meter och tog hem en silvermedalj, tävlar på hemmaplan och kommer att göra ett försök att sänka sitt eget svenska rekord som är på 1.45,03.

– 800 meter med Andreas Kramer kommer att avsluta tävlingen, han är riktigt taggad på att springa fort för hemmapubliken. Det är som upplagt för att han ska få en bra möjlighet att slå svenskt rekord, säger Henrik Eliasson.

Revanschsugna svenskor

Höjdhopparen Mariya Lasitskene vann EM-guld på 2,00 meter och har ett personbästa på 2,05. Hon ställs bland annat mot svenskorna Sofie Skoog och Erika Kinsey som inte hade framgång i EM.

– Svenskorna är säkert revanschsugna och inte heller Lasitskene var nöjd med sitt resultat i EM. Kajsa Bergqvists 16 år gamla arenarekord ligger löst till, tror Eliasson.

På 400 meter ställer polska guldmedaljören Justyna Swiety-Ersetic upp, liksom Nederländernas bronsmedaljör Lisanne De Witte. Hon ställs mot tidigare Europamästarinnan Moa Hjelmer och Matilda Hellqvist som satte personligt rekord på EM.

Damernas diskus har också förutsättningar att bli en högklassig tävling, med både EM-silvermedaljören Nadine Müller och bronsmedaljören Shanice Craft på plats.

Uppgörelse på 800 meter

Thobias Nilsson Montler hoppade 8,10 i EM-finalen – eller gjorde han det? Hoppet såg längre ut än så, enligt bland andra SVT:s expert Kajsa Bergqvist. Nu blev han EM-fyra och ställs mot Michel Tornéus som också var i EM-final. Kanske kan de sporra varandra till riktigt långa hopp.

På damernas 800 meter utmanas  EM-finalisten och hemmalöparen Lovisa Lindh av Hanna Hermansson, som på EM sprang final i ”fel” gren, 1500 meter, och EM-löparen Anna Silvander.

– Lovisa Lindh mot Hanna Hermansson, det blir uppgörelsen som de aldrig fick chansen att göra på EM, säger Eliasson och berättar att det kan bli fler EM-medaljörer innan startfälten är helt spikade.

Så sänder SVT Göteborgs Grand Prix-tävling

Lördag 18/8

17.30 i SVT Play: Direktsändning från Folksam GP på Slottskogsvallen i Göteborg. Kommentatorer: Jacob Hård och Anders Gärderud.

22.00 i SVT1 och SVT Play: Sammandrag från Folksam GP på Slottskogsvallen i Göteborg. Kommentatorer: Jacob Hård och Anders Gärderud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.