Bergqvist om mätsystemet: ”Ett fullständigt debacle”

Uppdaterad
Publicerad
Svenska protesten efter felmätningen gick igenom. Trots det räckte det inte till medalj, utan Thobias Nilsson Montler fick nöja sig med en fjärdeplats, tre centimeter från bronset. SVT:s expert Kajsa Bergqvist riktar skarp kritik mot mätsystemet.
– Det var ett fullkomligt debacle i Tobias sista hopp, säger hon i SVT.

Thobias Nilsson Montler slutade på en fjärde plats i gårdagens längdhoppsfinal, efter att Sverige lämnade in en protest efter att Montlers hopp mätts till 8,02, medan Sverige menade att det såg längre ut.

Och SVT:s expert Kajsa Bergqvist är kritisk till hur mätningen gick till och menar att man måste ha ett elektroniskt system som fungerar.

–  Vi såg i längdhoppet att det var ett fullkomligt debacle i Tobias sista hopp som först mätte 7,78, sedan ångrade de sig och det blev 8,02. Men man ser klart på tv-bilderna att det är uppemot 8,20. Sedan så känns det som att det något godtyckligt under natten har resultatet fastslagits till 8.10, säger hon i SVT.

– Jag måste säga att jag är skeptisk till hur det fungerar. Det här är ett mästerskap och då måste det där fungera så att man får rätt medaljörer och rätt mästare, fortsätter hon.

Även kritik mot diskus

Även i diskus skapar mätmetoderna debatt. Svenske diskusstjärnan Daniel Ståhl var 13 centimeter från guldet. SVT:s kommentator Jacob Hård är inne på att det kanske ska mätas mindre noggrant.

– Det finns en mänsklig faktor här. Diskusen gör inget tydligt märke och sedan är det en funktionär som ska in och mäta. Jag tycker egentligen att det är fel att man har centimeter som minsta mätenhet, utan man borde ha decimeter. Så stora är felmarginalerna, säger han i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer