Svensk mätprotest – tycker att det ska vara medalj

Uppdaterad
Publicerad

Thobias Nilsson Montlers sista försök i längdhoppsfinalen i EM mättes till 8.02.

En femteplats – men svensken själv och hans team tyckte det var en felmätning och har lämnat in en protest.

Det var i den sista försöksrundan i längdhoppsfinalen som Thobias Nilsson Montler fick till sitt bästa hopp, innan hade han 7.89 från andra försöket men det här var över åtta meter.

8.02 kom upp på resultattavlan, men hans tränare Yannick Tregaro på läktaren och landslagskollegan Michel Tornéus – som misslyckades i finalen och slutade åtta på 7.86 – ansåg att det såg betydligt mycket längre ut, och i närheten av greken Militiátis Tentóglous guldhopp på 8.25 (se hoppet i spelaren ovan).

EM-veckan

Sverige lämnade in en protest och den har under onsdagskvällen hanterats. Men svensklägret har inte kommit överens med EAAF (europeiska friidrottsförbundet) och har nu lämnat in en ny skriftlig protest, som antagligen kommer hanteras under torsdagen.

– Vi har också betonat att juryn verkligen ska titta på filmen för att göra en bedömning, säger landslagskoordinator Mikael Norman till SVT.

Märke som redan fanns

Mikael Norman och Montlers tränare Yannick Tregaro anser nämligen att det märke som Montlers hopp mättes från fanns där redan innan hoppet.

– Jag frågade videodomaren vart de hade mätt ifrån och då visade han ett märke som redan fanns, där och när de kollade det så hade jag ju rätt, säger Yannick Tregaro till SVT.

Nilsson Montler själv har spenderat hela kvällen i idrottsanläggningens kulvert, och tycker att hela situationen är mycket märklig.

– Enligt mig är det där längre än de två andra medaljerna som är där. Jag står och kollar där och tycker att det är längre själv, det är fortfarande symbolerna som jag förlitar mig på, säger Montler till SVT Sport samtidigt som han får se sitt hopp.

– Jag är lite irriterad, jag vet inte ens vad jag blev och jag har bara fokus på det, så det tar lite glädjen ur det. Men jag hoppas ju såklart att resultatet blir lite längre.

Om inte protesten går igenom eller om den inte förändrar någonting så vann Militiátis Tentóglou guld, tysken Fabian Heinle tog silver på 8.13 före ukrainaren Sergej Nikiforov som hoppade lika långt men med sämre andraresultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet