Foto: TT

Bahta tillbaka i tävling – vann SM-guld direkt

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahta, 31, hade inte tävlat sedan den 6 september i fjol.

Under SM-helgen i Uppsala är hon tillbaka i tävling och vann SM-guld på 10 000 meter på tiden 34,07,21.

Våren har varit problematisk för Meraf Bahta, som smittats av covid-19 och dragits med andra besvär.

– Meraf har varit sliten och seg hela våren och haft problematik med allergi. Det har varit tufft att andas på vissa pass, sa hennes tränare Ulf Fiberg till TT i början på veckan.

Trots det var hon anmäld för en comeback på 10 000 meter, nästan ett år sedan senaste tävlingen, på distansen hon tog EM-brons på 2018.

Med ett varv kvar att springa gick Bahta upp i ledning och såg till att dra upp tempot så pass mycket att hon kunde korsa mållinjen opasserad på tiden 34,07,21, före Sarah Lahti.

2018 blev löparstjärnan avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen och därmed gjort sig skyldig till brott mot idrottens antidopningsreglemente.

Bahta blev fri att tävla igen den 1 september 2019 och gjorde comeback samma dag på 5 000-metersloppet på SM i Karlstad.

På söndag springer hon även 5000 meter.

MER FRÅN SM: 18-årig doldis stod för genombrott på SM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.