Foto: Bildbyrån

Meraf Bahtas osäkerhet kring VM: ”Har inte mått bra”

Publicerad

Den 1 september är Meraf Bahta fri att tävla igen efter Riksidrottsförbundets avstängning. Fem dagar senare är sista datumet för att kvalificera sig till VM i Doha i september. Huruvida Bahta kommer att försöka kvala in till mästerskapet är ännu oklart.
– VM är liksom en bonus, nu är det viktigare att komma igång. Det har varit en tuff resa för henne och hon har inte mått bra, säger Bahtas tränare, Ulf Friberg.

Efter att ha missat att lämna vistelserapport vid tre raka tillfällen stängde Riksidrottsförbundet (RIN) av Bahta, som inte får delta i några tävlingar fram till 1 september. Domen från RIN kom i juni och tog hårt på Bahta.

– Kroppen var i ganska bra form tills domen kom i juni, då blev det nattsvart. Där tappade hon ett par veckor av träning och nu är frågan om hon kan bygga upp sig igen. Hon har varit i världseliten, så det finns en grund.

Kan tävla i SM

Den 6 september är sista datumet för att klara kvalgränsen till VM men just nu finns inga inplanerade tävlingar under de fem dagar från det att hon får börja tävla igen.

– Det är inget förändrat. Hon försöker träna på och har inga inplanerade tävlingar. SM finns och där behövs ingen anmälan. Tanken är att delta där och testa att köra något lopp. Men känner hon att hon inte räcker till så kommer hon bara fortsätta träna på inför hösten och vintern.

SM avgörs i Karlstad med start den 30 augusti och avslutas samma dag som Bahta är fri att tävla igen, den 1 september. Där skulle Bahta kunna delta i distansen 5000 meter, som hon vann EM-guld i 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer