Foto: Bildbyrån

Bergqvist om Duplantis: ”Han vill vara den bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Kajsa Bergqvist njöt av en högklassig gala på Stadion.

Att Armand Duplantis nu öppet säger att han vill vinna EM gläder henne extra mycket.

– Det är ju helt underbart, han är ju sådan och har ingen respekt för någon, säger SVT:s expert.

Det mentala betyder mycket för att nå den yttersta eliten, där Duplantis blott 18 år gammal har etablerat sig.

– Han vill vara den bästa vilket är den bästa ingrediensen för hans framgångar, säger Bergqvist.

Hon tror att dagens seger för ”Mondo” betyder att en barriär är bruten.

– Vi har ju hört talas om honom i fem år med bra resultat i USA. Nu fick han visa vad han kan inför hemmapubliken och övriga världseliten. Samtidigt visade Duplantis att han kunde hantera pressen med att tävla i Stockholm. Han visar att det finns substans med sitt prat om sex meter.

8,83 får Bergqvist att hoppas på mer

Galans allra mest minnesvärda insats var kubanen Juan Miguel Echevarrias längdhopp på 8,83 i något för stark medvind. Det fick historiens vingslag att slå med full kraft på den blåsiga arenan.

– Det är så häftigt när man följer friidrott och helt plötsligt få se en sådan längd. Jag har inte sett den på länge. Det här påminner om när Mike Powell och Carl Lewis hoppade och jag blir så glad över att få uppleva det. Och Echevarria är ju inte ensam. Även Luvo Manyonga (har hoppat 8,65) kan ju hoppa så långt. Det kan bli några riktigt häftiga dueller i sommar, hoppas Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.