Suldan Hassan missar Finnkampen då han testat positivt för covid-19. Foto: Bildbyrån

Chocken: Stjärnlöparen missar Finnkampen – drabbad av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Suldan Hassan var en hårsmån från Anders Gärderuds svenska rekord på 5000 meter i lördags. Sedan kom chocken. Ullevilöparen har testats positivt för covid-19 och missar Finnkampen.

– Han blev väldigt förvånad eftersom han känner sig helt frisk, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till SVT Sport.

Det var så små mängder att Hassan inte ens kände att han var drabbad av viruset.

– Det är så små mängder att han skulle kunna vara frisk i morgon men till Finnkampen är han struken, vi måste följa hälsoprotokollet, säger landslagsläkaren Sverker Nilsson.

Finnkampen

Enligt Torneklint är Hassan isolerad på hotellet men det skulle inte behövas enligt Nilsson.

– Han är bara smittsam om man grovhånglar med honom. Man kan dela rum med honom och äta middag utan problem. Det är bara via saliv han är smittsam, säger Nilsson som säger att Hassan blev ledsen.

– Han hade ju velat vara med och slå finnarna.

Hälften av coronatesterna analyserade

Det är oklart vem som ersätter Hassan på 1500 meter, där han hade andra bästa tid i fältet, som var den distans han skulle springa i Finnkampen.

– Vi håller på och laborerar kring vem som ska ersätta, säger Torneklint.

Runt hälften av coronatesterna som togs under torsdagen har hunnit analyseras. Det svenska laget flyger till Tammerfors tur och retur varje dag under helgen och har sin bas på ett hotell i Stockholm.

Smittfri i superloppet

Det var i lördags som Hassan blev trea på 5000 meter på Slottskogsvallen i Göteborg på 13.18,01 – endast 0,42 från Anders Gärderuds 44 år gamla svenska rekord.

Han var inte smittad vid det tillfället.

– Nej, vi tog ett test innan och det var negativt, säger landslagsläkaren Nilsson.

Hassan har en tävling i Ostrava, Tjeckien, inplanerad på tisdag. Han är anmäld på 5000 meter och hade planerat att göra ännu en attack mot Gärderuds rekord, det sista som legendaren har kvar sedan guldåren på 1970-talet.

– Så fort Suldan får ett negativt provsvar kan han börja tävla igen, säger Nilsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet