Kim Amb missar Finnkampen Foto: BILDBYRÅN

Kim Amb missar Finnkampen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har åkt på ett tungt bakslag inför Finnkampen. Spjutkastaren Kim Amb är sliten i en axel och missar Finnkampen.

– Det är ett stort avbräck, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

Efter ett sent klartecken från den finska regeringen avgörs Finnkampen i Tammerfors i helgen. Det blir en väldigt speciell upplaga då Sverige tvingas flyga över Östersjön tur och retur två dagar i rad. Dessutom ska alla svenska friidrottare testa sig högst 72 timmar före tävlingarna.

– Vad jag vet har alla fått grönt ljust. Vissa har ju testat sig i dag och de får ju sitt svar i morgon, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

Men med bara dagar kvar till Finnkampen har Sverige åkt på ett avbräck. Spjutkastaren Kim Amb kommer inte till start på grund av att han är sliten i en axel.

– Kim Amb har tackat nej, och det är ett stort avbräck kan jag säga. Han känner sig väldigt sliten i sin axel, vilket han har haft problem med sista åren. Nu vågar han inte chansa.

Jämn landskamp

Enligt statistiken kommer herrarnas tävling i Finnkampen bli väldigt jämn. Utifrån årsbästa kommer det sluta 216-193 till Sveriges fördel. Och nu ser det alltså ut som att det blir ännu jämnare då Kim Amb inte kan ställa upp. Med sina 86,49 meter i årsbästa är han klart bäst i år och han beräknade ge sju poäng till Sverige.

– Nu har vi inte råd med fler avbräck. Vi hinner ju inte kalla in några nya med kort varsel eftersom att alla behöver testa sig, säger Torneklint.

Klipp: Här är Kim Ambs guldkast i SM

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.