Sara Christiansson, Yolanda Ngarambe och Hanna Hermansson i Finnkampen i fjol. Foto: Bildbyrån

Finska regeringen ger grönt ljus för Finnkampen

Uppdaterad
Publicerad

Finska regeringen har gett grönt för de svenska friidrottarna att komma till Tammerfors. Därmed kan Finnkampen genomföras nästa helg, det skriver finska Yle.
– Vi väntar på ett besked från det finska friidrottsförbundet som ska ta ett formellt beslut om Finnkampen, säger Stefan Olsson, generalsekreterare för Svenska friidrottsförbundet, till SVT Sport.

Finlands friidrottsförbundet har lagt fram en handlingsplan för att säkerställa hälsosäkerheten. Ett slutgiltigt beslut tas i kväll av arrangören om de kan arrangera Finnkampen.

På samma sätt som fotbollsspelare behandlas friidrottare som en speciell grupp. När hälsosäkerhetsriskerna kan minimeras kan friidrottare som deltar i Finnkampen komma in i landet. Men detta kräver en efterlevnad av specifika hälsosäkerhetsförfaranden. En sådan rekommendation har lämnats in till den behöriga gränsmyndigheten, säger Pipa Turvanen, på finländska Arbets- och näringsministeriet, till Yle.

”Utgår ifrån att finska förbundet vill arrangera”

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson hoppas att det finska friidrottsförbundet väljer att ge klartecken för Finnkampen. 

– Jag var i kontakt med min kollega i Finland i eftermiddags, och de har bestämt sig för att de vill ta ett formellt besked efter kontakt med arrangören så de är helt överens. Själva har vi varit ganska tydliga med att vi inte kan vänta så mycket längre, då det börjar krypa i vår tidshorisont. Men jag utgår ifrån att det finska förbundet bestämmer sig för för att arrangera när de finska myndigheterna gett okej på samma sätt som de gjorde för fotbollen, säger Stefan Olsson.

ARKIV: Dubbla svenska Finnkampsrekord – dubbla svenska segrar (25 augusti 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.