I dag blev det formellt klart att världens snabbaste man, Christian Coleman, stoppas från OS. Foto: TT

Klart: Världens snabbaste man missar OS

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästaren på 100 meter, Christian Coleman, fick sin avstängning sänkt från två år till 18 månader av idrottens skiljedomstol Cas. Det gör att amerikanen trots allt missar OS i Tokyo.

Coleman hade tre missar i sin vistelserapportering inom ett år och stängs nu av till 14 november. Det internationella friidrottsförbundets disciplinorgan, Athletics Integrity Unit (AIU) bestraffade amerikanen med två års avstängning, vilket Coleman överklagade.

Cas räknar avstängningen från 14 maj 2020 då Coleman blev tillfälligt stoppad. Senaste tävlingen som Coleman deltog i var USA:s inomhusmästerskap på 60 meter i februari 2020. 

Avstängningen kortades av Cas eftersom AIU underlät att meddela Coleman att man skulle testa honom. Coleman hävdade att han var ute och julhandlade och därför inte var hemma under besöket. Han kom hem tolv minuter efter att provtagaren lämnade bostaden.

”Rimligt med ett telefonsamtal”

”Även om ett samtal inte krävs enligt reglerna var det rimligt av den aktive (Coleman) att förvänta sig ett påminnande telefonsamtal”, skriver Cas bland annat i sin dom.

Coleman var förkrossad efter missen vid julhandlandet och skrev då på Twitter:

”Jag är villig att dopningstestas varje dag under resten av min karriär för att bevisa min oskuld. Det är väldigt många människor som inte förstår hur ansträngande den här dopningstestsprocessen är för oss utövare. Vi måste varje dag uppge våra dagliga aktiviteter så att agenterna vet var vi är. Den här processen har orsakat mig mycket stress, panikattacker och ångest.”

KLIPP: Världsmästaren stängs av för dopningsbrott (18 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.