Löparstjärnan Elijah Manangoi stängs av från allt tävlande i två år. Foto: Bildbyrån

Kenyansk löparstjärna stängs av två år

Uppdaterad
Publicerad

Löparstjärnan Elijah Manangoi stängs av från allt tävlande i två år. Kenyanen, som blev världsmästare på 1 500 meter i London 2017, har brutit mot vistelserapporteringen, den nya epidemin inom friidrotten.

Internationella friidrottsförbundet integritetsenhet, Athletics Integrity Unit (AIU), uppger att Managoi fälls för att ha missat tre tester under en tolvmånadersperiod, vilket klassas som ett dopningsbrott. Enligt AIU erkänner Manangoi att han brutit mot regelverket tre gånger under sex månader.

Manangoi säger att hans missar inte har något med dopning att göra.

Corona och idrott

Fri att tävla i december 2021

Avstängningen kommer att gälla från den 22 december 2019. Manangoi är därför fri att tävla igen i december 2021, vilket innebär att han missar OS i Tokyo men kan vara med i VM i Oregon 2022.

Manangois fall är snartlikt 100 m-världsmästaren Christian Colemans, som också stängts av i två år och missar OS i Tokyo. Under gårdagen tog AIU 400 m-världsmästaren Salwa Eid Naser, som friats för missar i sin vistelserapportering, till skiljedomstolen Cas.

Utöver vinsten i London tog 27-åringen också silver på VM i Peking 2015.

ARKIV: Dramatiskt fall avgjorde damernas VM-halvmara (17 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet