Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kläderna som skapar förvirring – och hör Jan Kowalskis förklaring: ”Rörigt” Foto: SVT/Bildbyrån

Därför tävlar löparna i likadana kläder: ”Det är rörigt”

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottsstjärnor från flera olika länder.

Ändå kan många tävla i likadana kläder.

– Det är rörigt, säger Bauhausgalans tävlingschef Jan Kowalski.

På söndag har det blivit dags för Diamond League på Stockholms stadion. Ett potentiellt problem som väntar är att flera löpare kommer tävla i likadana kläder.

– Det är en fråga som man diskuterar internationellt. Det blir en utmaning att känna igen vilken löpare som är vilken, konstaterar tävlingschefen Jan Kowalski.

Förvirring kring dräkterna

Anledningen är att löparna använder sig av sponsorernas kläder, och inte landslagsdräkter.

– Det gör det svårt att känna igen löparen om man inte känner igen ansiktet eller löpstilen. Det kan vara tio löpare som använder sig av samma skomärke, som springer för olika länder och tävlar mot varandra, men de springer ändå i samma dräkt.

Kan ni göra något åt det?

– Personligen tycker jag det skulle vara bäst om man såg vilket land löparen var i från. Det vore enklast. Men det här är en fråga för World Athletics (internationella friidrottsförbundet). Man har inte reglerat att man ska ha nationella dräkter och som arrangör bestämmer vi inte över regelverket.

Tror du att det kommer ske en förändring?

– Det är svårt att säga något om nu. Det återstår att se. Jag tycker att det vore bra att ta tag i den frågan. Ett komplicerat läge. Vi vill ju att fansen ska känna igen sina favoritidrottare.

SVT sänder dubbla Diamond League-tävlingar den här veckan. Se första sändningen från Oslo med start 20.00 i morgon i SVT1/Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.