Karsten Warholm måste förbättra personrekordet med mer än en halvsekund för att komma åt Europarekordet. Foto: TT

Stockholms DL-gala hoppas hitta internationellt motstånd till Warholm i rekordförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Karsten Warholm är inställd på att göra en attack på Europarekordet på 400 m slätt i Stockholms Diamond League-gala 23 augusti. Planen är att vassa internationella löpare ska ge sparring åt den rekordjagande norrmannen.

– Amerikaner och kenyaner kan ge ett starkt startfält, säger tävlingsdirektören Jan Kowalski.

Dåvarande östtysken Thomas Schönlebe har haft rekordet på 44,33 sedan han vann VM-finalen i Rom 1987 (samma mästerskap som Patrik Sjöberg vann höjdhoppsguldet). Warholm sprang inte distansen utomhus förra året och hans eget norska rekord lyder på 44,87 från juni 2017

Monacos Diamond League-gala blir den officiella starten av DL-serien 14 augusti. Stockholm hoppas att delar av det startfältet ska kunna leta sig till Stockholm, där Daniel Ståhl och Armand Duplantis är största affischnamn för tävlingen.

Corona och idrott

– Monaco drar igång på allvar med fulla startfält och viss publik på plats. En hel del amerikaner och kenyaner finns på plats som kan ge ett väldigt starkt startfält i Stockholm på 400 meter slätt, säger Bauhausgalans tävlingsdirektör Jan Kowalski till SVT Sport.

Erica Johansson har också testat husbil

Att Warholm överväger en annorlunda uppladdning med husbil uppskattas av Kowalski.

– Det finns många starka individualister och Karsten representerar en typ av idrottsman som tänker väldigt mycket för att maximera sin prestation. Om han tycker att den här förberedelsen är det det rätta är det bäst för honom. Många har varit väldigt extrema och noggranna i sin planering och jag kommer ihåg att Erica Johansson åkte runt i en husbil ibland på Europatouren på sin tid så det här är inget unikt, säger Kowalski.

Nytt för i år är att varje deltagare får ett eget hotellrum för att minska smittorisken. Normalt sett har två aktiva fått dela på ett rum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet