Warholm räds coronadrabbat Stockholm – kan isolera sig i husbil

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 augusti är Karsten Warholm på rekordjakt på 400 meter slätt vid Stockholms Diamond League-gala. Men samtidigt är han rädd för coronasmittan och tvekar om att komma till Sverige överhuvudtaget.
– Om min lungkapacitet skulle försämras med bara en halv procent kan det ha betydelse för min prestation resten av karriären, säger Warholm oroligt.

Enligt norska Folkhälsoinstitutet, FHI, räknas Sverige som en ”röd zon” vilket innebär att personer som varit på besök i en sådan riskzon måste sitta i karantän vid hemkomsten till Norge. 

Warholm är orolig för att drabbas av covid-19. Han kalkylerar med vad en sjukdom skulle innebära för honom som idrottsman.

– Jag vill inte riskera att smittas av corona. Även om jag är en ung man kan det vara riskabelt för mig som toppidrottsman att drabbas av en sådan sjukdom. Om min lungkapacitet skulle försämras med bara en halv procent för resten av livet kan det ha betydelse för min prestation resten av karriären, säger Warholm till NRK.

Om häckspecialisten Warholm ska tävla i Stockholm är det strikta förhållningsregler som gäller.

Siktar på Europarekordet på 400 meter slätt

– En av möjligheterna som vi pratat om är att hyra en husbil och leva helt i vår egen bubbla. Vi får se. Men jag har i alla fall en väldigt stor lust att tävla eftersom jag tränat väldigt bra, säger Warholm som ska springa 400 meter slätt i Stockholm.

Warholms norska rekord är på 44,87 från 2017 och han har även Thomas Schönlebes Europarekord på 44,33 från 1987 i sikte.

– Tiden är på 44,33 och jag har ristat in den tiden bakom örat. Är det bra förusättningar kommer jag att göra ett försök. Alla rekord har ett slutdatum, även det, säger en optimistisk Warholm.

Warholm har bara tävlat på den udda distansen 300 meter häck vid ”Impossible Games” i Oslo i början av juni, där han noterade världens bästa tid, 33,79, på distansen.

Fick in 400 meter häck i Monaco via Instagram

Han gör omstart av säsongen med Monacos Diamond League-gala 14 augusti. Det är den första officiella tävlingen i serien efter uppvisningstävlingar under sommaren. Det var Warholm som tog kontakt med arrangören via Instagram för att få med 400 meter häck, som plockades upp på programmet och nu stöds ekonomiskt av en av Warholms sponsorer.

Warholm sprang förra året på 46,92 och är tvåa genom tiderna efter Kevin Youngs världsrekord på 46,78 från OS i Barcelona 1992.

– Jag kan i alla fall lova att jag kommer att försöka få ut min maximala potential. Varje gång jag kommer till start vill jag försöka springa fortare än jag gjort någon gång tidigare, säger Warholm.

MER FRIIDROTT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer